Osijek
ŠTO KAŽU DUGOROČNE PROGNOZE

Zima u Osijeku bit će toplija, s dosta padalina i vjetra
Objavljeno 9. studenog, 2017.
Zima će biti podijeljena na prvi, hladniji dio i drugi, topliji

U Osijeku će se razmjerno ugodno vrijeme s temperaturom zraka do 15 Celzijevih stupnjeva tijekom dana održati sve do početka sljedećeg tjedna, kada slijedi blago zahladnjenje. No, nepovoljne biometeorološke prilike ovih dana mogu prouzočiti veće poteškoće kod oboljelih od krvožilnih i gastroenteroloških bolesti te astme, bronhitisa i reume, napominju u Državnom hidrometeorološkom zavodu. Tako je ovih dana kod meteoropata moguća glavobolja, smanjena koncentracija i povećana osjetljivost na bolove, osobito na mjestima prijašnjih ozljeda i prijeloma.

Inače, početkom su jeseni objavljena i dugoročna predviđanja vremena za nadolazeću zimu, a ovih su ih dana klimatolozi i potvrdili. Tako je poznati hrvatski meteorolog Zoran Vakula najavio kako je, prema rezultatu analize srednjih zimskih temperatura, velika vjerojatnost da će ova nadolazeća biti bar malo toplija od prosjeka. Izgledi za ponavljanje hladnoće slične onoj u ovogodišnjem siječnju iznimno su mali. Slično potvrđuju i u Odjelu za klimatske i biometeorološke prognoze.

- Iako je siječanj 2017. godine bio među najhladnijima u proteklih 50 godina, visoke temperature u veljači koje su u pojedinim danima dosezale i 25 Celzijevih stupnjeva svele su prošlu zimu na prosjek. Što se tiče jeseni, moglo bi se reći da je u okviru prosječnih, a takvo će toplo i monotono vrijeme ostati do polovine studenoga, nakon čega slijedi razdoblje promjenljivog vremena koje će potrajati sve do početka zime, i to s dosta padalina - kažu klimatolozi.

Prema njima, zima će biti podijeljena na prvi, hladniji dio, i drugu, topliju polovinu godišnjeg doba, što je i uobičajeno posljednjih godina. Nadolazeća bi zima, za razliku od prethodne, mogla obilovati padalinama i biti poprilično vjetrovita. Konkretno, za istočnu Hrvatsku, količina će padalina u prosincu biti u granicama višegodišnjeg prosjeka. Srednja bi maksimalna temperatura zraka mogla biti viša za oko 1,2 stupnja od prosjeka. U Osijeku i okolici možemo očekivati da će se prosječna temperatura kretati oko 6,8 stupnjeva, a ukupna količina padalina ne bi trebala prelaziti 40 milimetara. Očekuje se blaži i prosječno vlažan siječanj. Srednja maksimalna temperatura zraka u prvom mjesecu 2018. u Osijeku bi trebala biti oko 4,8 stupnjeva.

Nefreteta Z. EBERHARD

6,8

Celzijevih stupnjeva trebala bi iznositi prosječna temperatura zraka u prosincu 2017. na osječkom području

4,8

Celzijevih stupnjeva trebala bi iznositi prosječna temperatura zraka u siječnju 2018. na osječkom području

ugodno

DO POLOVINE STUDENOGA 15 ºC TIJEKOM DANA

Možda ste propustili...