Osijek
SURADNJA MUH-A I CRVENOG KRIŽA

Umirovljenici učili o
prevenciji padova
Objavljeno 8. studenog, 2017.
- Kad sam pala, pozvala sam volontere MUH-a, koji su mi odmah priskočili u pomoć - ispričala je Mileva Rušitović

Da nije bilo volontera, članova Matice umirovljenika Grada Osijeka, 69-godišnja Mileva Rušitović vrlo bi se teško snašla nakon što je pala u kući i teško ozlijedila nogu. Ona je samo jedan primjer kako volonteri pomažu, a upravo da bi spriječili padove i ozljede u trećoj životnoj dobi, osječki MUH i Gradsko društvo Crvenog križa Osijek u srijedu su održali radionicu prve pomoći i prevencije padova.

- Nisam mogla ustati kad sam pala i mislila sam da sam slomila nogu, no, srećom, nisam. Mobitel je bio uz mene pa sam pozvala volontere, koji su mi odmah priskočili u pomoć, čak su mi donosili lijekove koje trebam, odlazili u prodavaonicu i slično - ispričala je svoje iskustvo Rušitović, koja je samo jedna od brojnih osoba treće životne dobi koje su se našle u situaciji da žive same i da nakon pada nužno trebaju nečiju pomoć.

Slično je prošla i Marija Sužnjević, predsjednica MUH-a Osijek, koja je prije godinu dana teško ozlijedila ruku. Također je zatražila pomoć volontera u Matici. Onima koji su pokretni, kaže, nije teško pomoći svojim vršnjacima kada je u pitanju nabava potrebnih namirnica, a nije im teško ni premjestiti namještaj u kući ako je to potrebno.

Takve i brojne druge savjete dobili su i u brošuri “Savjeti za zdraviju treću životnu dob”, koja im je podijeljena, a najzaslužnijim su volonterima uručene i zahvalnice GD-a Crvenog križa Osijek.

- Danas će članovima MUH-a volonteri Crvenog križa prezentirati stavljanje u bočni položaj, što može spriječiti gušenje ili smrt na licu mjesta. Osim toga, pokazat će im i imobilizaciju noge odnosno ruke kako bi, da je potrebno, ublažili bol do dolaska Hitne pomoći – objasnila je Martina Hećimović, zamjenica ravnatelja GD-a Crvenog križa Osijek.

Marija MIHELIĆ
KAKO OČUVATI PAMĆENJE, SIGURNO STANOVATI, KOGA POZVATI U POMOĆ...

Brošura koja je podijeljena članovima osječkog MUH-a svojevrsna je prva pomoć koja sadržava podatke o brizi o zdravlju i prevenciji ozljeda. Uz tablice za samokontrolu krvnog tlaka i šećera u krvi, tu su i upute o očuvanju pamćenja, simptomima kod naglo nastupajućih bolesti, pa i za sigurno stanovanje.

- I ono najvažnije, velikim slovima otisnuti su brojevi hitnih službi. U panici često ne znaju broj vatrogasaca, policije ili Hitne pomoći - kaže Hećimović.

Možda ste propustili...

PROJEKT KOJI POTIČE UPOZNAVANJE KULTURA DJECE MIGRANATA

Godišnje u Hrvatskoj 400 djece bez roditeljske pratnje

EDUKACIJSKI LETCI UZ RAČUN ZA PRIČUVU

Građani mogu utjecati na smanjenje broja štakora