Osijek
TRIBINA U ORGANIZACIJI AKTIVNIH NEZAVISNIH UMIROVLJENIKA

M. Vrkić odgovarala na pitanja o pravima iz zdravstvenog osiguranja
Objavljeno 9. studenog, 2017.

Ostvarivanje prava na zdravstvenu njegu i fizikalnu terapiju u kući, na lijekove, dopunsko zdravstveno osiguranje na teret proračuna RH te troškove putovanja zbog korištenja zdravstvene zaštite izvan mjesta prebivališta teme su koje je u punoj dvorani GČ Gornji grad u utorak detaljno pojašnjavala Marija Vrkić, v. d. voditelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje - Regionalnog ureda Osijek. Tribinu su organizirali Aktivni nezavisni umirovljenici, a Vrkić je iznenađena velikim interesom za navedene teme.

- Umirovljenike su najviše zanimala prava na troškove putovanja zbog korištenja zdravstvene zaštite izvan mjesta prebivališta. Pojasnila sam im da ih je njihov odabrani liječnik u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u obvezi uputiti u najbližu zdravstvenu ustanovu. Ako je ustanova udaljena 50 kilometara i više od prebivališne adrese, imaju pravo na putni nalog na teret HZZO-a - kaže Vrkić, dodajući kako iznimno pravo na troškove prijevoza i u ustanove udaljene manje od 50 km imaju pravo djeca do 18. godine, potom osobe kojima su priznate ozljede na radu, kronični bubrežni bolesnici na dijalizi te pacijenti koji zbog kemoterapije moraju ići u ustanovu izvan svog mjesta stanovanja. Želi li tko koristiti zdravstvene usluge u ustanovi koja nije najbliža mjestu stanovanja, dobit će uputnicu, ali ne i troškove prijevoza na teret HZZO-a - kaže Vrkić.

Osvrnula se i na osnovne modele obveznog i dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, kao i na mogućnost korištenja zdravstvene zaštite u zemljama članicama EU-a na temelju europske zdravstvene iskaznice.

- Smatram da je tribina bila vrlo korisna i poučna - zaključila je Vrkić. M. Mihelić

Možda ste propustili...

ODJEL ZA KEMIJU SVEUČILIŠTA J. J. STROSSMAYERA

Promovirani magistri i prvostupnici

BOŽIĆ ZAJEDNICE “JAGLENAC”

Vrtićarci su od odraslih dobili igrokaz na dar

GUŽVA U POŠTI U “ŽUTOM NASELJU”

Čeka se gotovo pola sata jer je otvoren samo jedan šalter

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GLASINE O ZATAŠKAVANJU NESREĆE ZBOG UTJECAJNIH RODITELJA

Slučaj djevojčice stradale na Drinskoj: Objave o nesrećama ovise o detaljima policijskih izvješća

2

PRVA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA BEZ GRADONAČELNIKA

Izglasana gradnja IT parka i
teniskog kampa Donne Vekić

3

ISTRAŽILI SMO CIJENE NAMIRNICA

Blagdanska trpeza za četveročlanu obitelj - 250 kuna

oglas