Regija
U OSAM ŠKOLA

Policija s osnovcima o pčelarstvu i medu
Objavljeno 8. studenog, 2017.

VRPOLJE

Tijekom listopada u 5. razredima osnovnih škola na području Policijske postaje Vrpolje, u suradnji s malim pčelarima iz pčelarske sekcije “Pčela” iz OŠ „Ivan Filipović“ iz Velike Kopanice te s Udrugom pčelara „Zrinski“ iz Slavonskog Broda, proveden je projekt pod nazivom “Prevencijom do zdravlja kroz pčelarstvo kao izvannastavnu aktivnost”. U projektu je aktivno sudjelovao policajac PP Vrpolje Mirko Čorak, zajedno s 300-tinjak učenika osam osnovnih škola - OŠ “Ivan Meštrović” Vrpolje, OŠ “Ivan Filipović” Velika Kopanica, OŠ “Josip Kozarac” Slavonski Šamac, OŠ “Stjepan Radić” Oprisavci, OŠ “Sikirevci” Sikirevci, OŠ “Vjekoslav Klaić” Garčin, OŠ “Viktor Car Emin” Donji Andrijevci i OŠ “August Šenoa” Gundinci.

Kroz posjete školama održana su predavanja o osnovama pčelarstva, gdje je učenicima bilo ukazano kako se na ovaj način može kvalitetnije iskoristiti slobodno vrijeme i kako bi, kad porastu, mogli samostalno osnovati svoj pčelinjak. Bile su izložene staklenke s raznim vrstama meda, kao i ostali pčelinji proizvodi - pelud, vosak, propolis. Prikazan im je osnovni pčelarski pribor - pčelarska maska za zaštitu, dimilica koja služi za ispuhivanje dima kako bi pčele smirili tijekom pregleda košnice i košnica-pletara.

- Najzanimljiviji dio učenicima je bio “apisarij” ili izložbena košnica sa živim pčelama. Đaci su mogli pratiti sve zanimljivosti o jednoj pčelinjoj zajednici i bez straha od uboda doći blizu pčela. Bilo im je zanimljivo i stavljanje pčelarskog šešira - maske. U tom su trenutku postali mali pčelari, spremni na otvaranje košnice s pčelama - doznajemo od Stjepana Kukure iz PU brodsko-posavske.S.Lacić

PROJEKT ISPUNIO OČEKIVANJA

Iz policije smatraju da je projekt u potpunosti ispunio očekivanja jer su djeca tijekom izlaganja pokazala vrlo veliko zanimanje za pčele i pčelarstvo što se moglo vidjeti iz njihovog sudjelovanja kroz postavljanje mnogobrojnih pitanja. Zanimanje za ovim projektom pokazale i ostale škole koje nisu bile uključene u ovaj projekt, gdje bi bili uključeni i učenici do 8. razreda. Druga faza projekta provest će se na proljeće, kada će učenicima biti prikazan i omogućen i praktičan rad u pčelinjaku.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana