Regija
BRKATI STUDENI - MOVEMBER

U Požeškoj županiji muškarci žive pet godina kraće od žena
Objavljeno 8. studenog, 2017.

POŽEGA - Četvrti put u Požeško-slavonskoj županiji obilježava se Brkati studeni - Movember, mjesec muškog zdravlja, koji organiziraju Zavod za javno zdravstvo PSŽ-a i Županijska liga protiv raka, uz potporu studenata šeste godine Medicinskog fakulteta iz Zagreba, koji su među građanima Požege provodili anketu o stanju zdravlja u zajednici. Ta javnozdravstvena akcija počela je 2003. godine u Australiji, kada je 30-ak muškaraca odlučilo pustiti brkove kako bi prikupilo sredstva za borbu protiv raka prostate i depresije kod muškaraca.

Požeška akcija također je bila humanitarna, jer se prodajom kolača prikupljao novac za informiranje i edukaciju stanovništva o raku prostate i raku testisa, mentalnom zdravlju muškaraca, potpori istraživanju, liječenju i skrbi o oboljelima te za rano otkrivanje bolesti.

- U Hrvatskoj muškarci žive kraće od žena, a u našoj županiji je to za oko pet godina. Danas želimo istaknuti brigu o muškom zdravlju i muškim bolestima, kao što je rak prostate, koji je, uz rak testisa, visoko na ljestvici po smrtnosti u našoj županiji. Zauzima treće mjesto po smrtnosti, iza raka debelog crijeva i raka pluća. Rak prostate javlja se u starijoj životnoj dobi, malo je zapostavljen, jer je u toj životnoj dobi očekivan. No nepotreban je razlog za smrt, jer se potpuno laganim pregledom otkriva i moguće ga je potpuno izliječiti. Rak testisa muškarci mogu sami jednostavno otkriti, a javlja se kod mlađih muškaraca. Zbog toga pozivam muškarce da se počešu s razlogom i otkriju na vrijeme sve kvržice ili promjene - istaknula je voditeljica Službe za javno zdravstvo Jasmina Kovačević.

Potporu Movemberu dao je i ravnatelj ZJZ-a Mato Matijević te brojni Požežani, koji su svojim dobrovoljnim prilogom pomogli tu javnozdravstvenu akciju. AGM Kruna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

EU ZA HUMANO USMRĆENJE

Inspektor može za nehumanost kazniti na kolinju

2

MILIJUNSKA ULAGANJA NA PODRUČJU OPĆINE KNEŽEVI VINOGRADI

Nagodinu jaslice, igralište, kružni tok, kanalizacija...

3

SUPRUŽNICI DUJIĆ IZ ŽUPANJE OGORČENI

Do kuće mogu samo preko pruge, HŽ brani prelazak