Regija
BRKATI STUDENI - MOVEMBER

U Požeškoj županiji muškarci žive pet godina kraće od žena
Objavljeno 8. studenog, 2017.

POŽEGA - Četvrti put u Požeško-slavonskoj županiji obilježava se Brkati studeni - Movember, mjesec muškog zdravlja, koji organiziraju Zavod za javno zdravstvo PSŽ-a i Županijska liga protiv raka, uz potporu studenata šeste godine Medicinskog fakulteta iz Zagreba, koji su među građanima Požege provodili anketu o stanju zdravlja u zajednici. Ta javnozdravstvena akcija počela je 2003. godine u Australiji, kada je 30-ak muškaraca odlučilo pustiti brkove kako bi prikupilo sredstva za borbu protiv raka prostate i depresije kod muškaraca.

Požeška akcija također je bila humanitarna, jer se prodajom kolača prikupljao novac za informiranje i edukaciju stanovništva o raku prostate i raku testisa, mentalnom zdravlju muškaraca, potpori istraživanju, liječenju i skrbi o oboljelima te za rano otkrivanje bolesti.

- U Hrvatskoj muškarci žive kraće od žena, a u našoj županiji je to za oko pet godina. Danas želimo istaknuti brigu o muškom zdravlju i muškim bolestima, kao što je rak prostate, koji je, uz rak testisa, visoko na ljestvici po smrtnosti u našoj županiji. Zauzima treće mjesto po smrtnosti, iza raka debelog crijeva i raka pluća. Rak prostate javlja se u starijoj životnoj dobi, malo je zapostavljen, jer je u toj životnoj dobi očekivan. No nepotreban je razlog za smrt, jer se potpuno laganim pregledom otkriva i moguće ga je potpuno izliječiti. Rak testisa muškarci mogu sami jednostavno otkriti, a javlja se kod mlađih muškaraca. Zbog toga pozivam muškarce da se počešu s razlogom i otkriju na vrijeme sve kvržice ili promjene - istaknula je voditeljica Službe za javno zdravstvo Jasmina Kovačević.

Potporu Movemberu dao je i ravnatelj ZJZ-a Mato Matijević te brojni Požežani, koji su svojim dobrovoljnim prilogom pomogli tu javnozdravstvenu akciju. AGM Kruna

Možda ste propustili...

POSLJEDICE PROŠLOTJEDNOG NEVREMENA

Pola Belog Manastira još je bez interneta

OSNOVNA ŠKOLA EUGENA KUMIČIĆA U SLATINI

U predvorju učenici dobili dnevni boravak

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U TRNAVI ODRŽANA 31. BONAVITA

Šampionskim vinima pehari, a publici "Gazde"!

2

POSLJEDICE PROŠLOTJEDNOG NEVREMENA

Pola Belog Manastira još je bez interneta

3

OSNOVNA ŠKOLA EUGENA KUMIČIĆA U SLATINI

U predvorju učenici dobili dnevni boravak