Regija
DOBILI 5,5 MILIJUNA KUNA

Zaposlit će čak četrdeset žena
Objavljeno 9. studenog, 2017.
Riječ je o projektu Zaželi koji provodi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava

ČEMINAC - Gotovo 5,5 milijuna kuna (nepovratnih) osigurala je Općina Čeminac iz EU fondova. Novac će biti namijenjen za zapošljavanje 40 nezaposlenih žena na minimalni rok od 24 mjeseca, uz mogućnost produženja ugovora.

- Riječ je o projektu Zaželi - Program zapošljavanja žena, koji provodi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. Drago mi je što smo prva općina u Baranji kojoj je odobrena ta vrsta projekta - kaže načelnik općine, dr. Zlatko Pinjuh, ističući da će žene raditi na poslovima pomoći starijim i nemoćnim osobama. Svaka od njih na skrbi će imati četiri kućanstva, a radit će od 7 do 15 sati. Nekoliko je parametara za potpisivanje ugovora, a neki su od njih da su žene starije od 50 godina, najmanje srednja stručna sprema, izloženost bilo kakvom obliku obiteljskog nasilja i slično. To je, nastavlja Pinjuh, samo jedan u nizu projekata koji su osmislili i za koje se nadaju da će biti financirani iz raznih fondova.

- Takvih je projekata u vrijednosti od približno 50 milijuna kuna tijekom četiri godine. Do sada smo inkasirali 15-ak milijuna kuna, pa je svaki mještanin općine Čeminac, koji to želi priznati, već osjetio ogromne promjene u radu općine u odnosu prema razdoblju do 2015. godine, između ostalog i zbog apliciranja na razne natječaje - tvrdi, napominjući kako je, nadalje, zbog brojnih projekata, ali i mudrog rada, velik broj ljudi s područja općine imao izravnu financijsku korist. Počevši od onih koji su se zaposlili u sustavu javnih radova, preko studenata koji dobivaju stipendiju u iznosu od 750 kuna, srednjoškolaca sa stipendijom od 350 kuna, roditelja novorođene djece, kojima Općina dodjeljuje 10.000 kuna za prvo dijete, 15.000 kuna za drugorođeno te 20.000 kuna za treće rođeno i nadalje, pa sve do mladih bračnih parova (10.000 kuna za svadbu i 15.000 kuna za adaptaciju) i subvencije kredita mlađima od 40 godina, odnosno umirovljeničkih božićnica i uskrsnica u iznosu od po 800 kuna. Tomu, nabraja dalje Pinjuh, treba dodati financijsku pomoć svim osnovnoškolcima za nabavu knjiga, razne pomoći mještanima koji teško žive te subvencije za priključke na plin braniteljima.

- Kada se zbroje sve dotacije, plus zapošljavanje u javnim radovima, dolazimo do iznosa od približno pet milijuna kuna godišnje, a prošla je vlast mještanima dotirala 100-tinjak tisuća kuna, što je 50 puta manje - priča Pinjuh, ističući da rezultati mogu biti još bolji ako svi zajedno upregnu svoje znanje s ciljem stvaranja uvjeta za bolji život.

Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na području općine Čeminac je 265 nezaposlenih osoba, od čega 174 žene. Od ukupnog broja 26 osoba nema završenu osnovnu školu, njih 66 ima završenu samo osnovnu školu, 83 trogodišnju a 41 četverogodišnju srednju školu. Pet nezaposlenih ima završen prvi stupanj fakulteta ili višu školu, a njih četiri ima završen fakultet, akademiju, magisterij ili doktorat.

Ivica GETTO
Rok za prijavu 15. studenoga

Sve mještanke zainteresirane za projekt pozivaju u prostorije općine kako bi se predbilježile za posao. Rok za predbilježbu je 15. studenoga ove godine, a nakon toga izabrane će kandidatkinje biti pozvane na potpisivanje dvogodišnjeg ugovora.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana