Regija
ISKORAK U “KULTURI” RAKIJE, VINA I PIVA

U koktelima Manufaktura bara i sastojci domaćih OPG-ova
Objavljeno 9. studenog, 2017.
Bračni par Mlivić kreirao je i originalne koktele bazirane na vrhunskim vinima Iločkih podruma

VINKOVCI - Od lipnja u središtu Vinkovaca, u pješačkoj zoni, radi Manufaktura bar, koji se u ponudi brojnih kafića u najstarijem gradu u Europi ističe bogatom lepezom koktela svih vrsta. Trebalo je odvažnosti krenuti u ugostiteljske vode u gradu gdje je 300-tinjak kafića i ponuditi nešto što drugi nemaju, pogotovu u slavonskom mjestu, gdje se uglavnom piju rakija, vino i pivo. Ivan Mlivić, iskusni koktel-majstor, koji je znanje i iskustvo stjecao u barovima i hotelima diljem Hrvatske i izvan nje, i njegova supruga Liubov, Ruskinja koja se zaljubila u Slavoniju, oboje u kasnim dvadesetim, krenuli su u tu ugostiteljsku avanturu i, kažu, nisu požalili, iako njihova misija nije nimalo laka – Vinkovčanima i njihovim gostima ponuditi nešto novo i drukčije.

Proizvodi OPG-ova

- Od samog početka Manufaktura bara radimo na predstavljanju, točnije, približavanju, kulture ispijanja koktela našim gostima i nudimo uživanje u koktelima koje pripremamo, a za neke od njih pravimo vlastite sirupe i likere. Kod nas se najviše nude kokteli, a neke smo sami i kreirali u našoj tvornici koktela, gdje su nastali kokteli bazirani na vrhunskim vinima Iločkih podruma. Kreirali smo četiri koktela - Golden glass, Black soul, Sweet chardonnay i Sparkling time, što se pokazalo vrhunskom suradnjom i vrlo uspješnim projektom. Golden glass se temelji na vrhunskome iločkome tramincu, Black soul sastoji se od vrhunskog kapistrana, Sweet chardonnay sadržava vrhunski iločki chardonnay, a Sparkling time izrađen je na bazi iločkog pjenušca Princeps. Nedugo potom OPG-ovci iz Slavonije i Baranje čuli su za projekt te nam ponudili svoja pića - rakije, likere i sirupe, da proizvedemo nešto specifično i prepoznatljivo za naš kraj, pa su nastala još tri nova koktela. Misija našeg bara je podrška malim obrtnicima iz ovog kraja Hrvatske te nastojimo sve voće i povrće koje koristimo za koktele uzimati od naših, lokalnih, proizvođača, što daje dodatnu kvalitetu našim nastojanjima. Manufakturu, našu tvornicu, kako je iz milja nazivamo, vodimo moja supruga Liubov, koja mi uvelike pomaže u kreacijama, i ja. Posebne koktele pripravljamo za ljetne vrućine, poput St Clement'a, gdje se Tanqueray gin kombinira sa svježe cijeđenim sokom limuna i naranče, svježim domaćim krastavcem te s malo đumbira za aromu – kaže Ivan Mlivić, školovani konobar i koktel-majstor, za što je dobio brojna priznanja.

Gradio svoj put

Školovanje je počeo u Vinkovcima, u Obrtničkoj srednjoj školi, gdje je završio smjer konobara, i za to je vrijeme osvajao nagrade na raznim natjecanjima i školskim državnim prvenstvima u raznim disciplinama, ali najuspješniji je bio u pripremi koktela, što je najviše i volio. Na državnim natjecanjima u pripremi koktela četiri je puta osvojio prvo mjesto, a dva puta i prvo mjesto u akrobatskoj pripremi koktela, disciplini poznatijoj pod nazivom flair.

- Natjecanja su bila važna uzletna staza za moj poziv. Nakon toga krenuo sam u svijet pića i zaljubio se u život koji je pružao ono što najviše volim, a to je druženje, putovanja i stjecanje iskustva. Većinu vremena proveo sam radeći u najvećim barovima na jadranskoj obali, od Dubrovnika, Splita do Opatije, Novalje i Zadra, ali sam cijelo to vrijeme odlazio na razne edukacije, pratio sajmove u najvećim europskim gradovima, zapisivao ideje, stvarao korak po korak i gradio put prema ovome što danas imam – svoj vlastiti bar! To mi je bio životni cilj i san koji se prije nekoliko mjeseci napokon ostvario. Od akademija u Londonu i Milanu, raznih natjecanja, sve je to, što bismo rekli, išlo u radnu knjižicu i to su bila neprocjenjiva iskustva koja su pomogla da stanem na noge i krenem u ozbiljan posao. Konkurencije, nažalost, nema, posebice ne u ovom kraju Hrvatske. Kažem “nažalost” jer bismo i mi voljeli da je ponuda veća, tada bi se ljudi brže naviknuli na nešto drugo, na kvalitetnije proizvode, što je, nažalost, danas u nas rijetkost - priča svoju životnu priču Mlivić pokazujući nam razne tehnike pripreme koktela.

Kuhano vino, ali kakvo

Dodaje kako u Manufaktura baru osobno priprema sve koktele, ali tu vještinu polako prenosi i na svoja dva mlada konobara, željna edukacije jer znaju da će tada znati na pravi način i ponuditi gostima ono što pripremaju. Ivan zna napraviti 70-ak vrsta koktela, a najviše ih je napravio na dan otvaranja bara – čak 630!

- Također nudimo toplu čokoladu, ali pravu čokoladu, i vrhunske kave, točnije, blendove ili kombinacije najpoznatjih svjetskih kava, čiju su kvalitetu naši gosti također prepoznali, te vrhunska vina Iločkih podruma, od kojih smo prije nekoliko dana napravili još jedan projekt kuhanih vina, koja nisu klasična kuhana vina, nego spoj sušenog voća, začina, raznih viskija, likera i sirupa. Nešto savršeno! Naši su gosti ljudi koji su željni testiranja, kušanja i uživanja u raznim kombinacijama te nam je jako drago što se ljudi vraćaju u naš bar s osmijehom i prepuštaju se s povjerenjem da im predložimo i stvorimo neku kombinaciju, bilo da je to neka od vrhunskih kava, kakav koktel bilo gin & tonic u kombinaciji s voćem ili začinima. To je put koji gradimo – želimo da ljudi ovamo dođu uživati – kaže Liubov svojim simpatičnim hrvatskim.

- Tužno je što naši školovani mladi ljudi koji imaju znanje i volje za rad odlaze potražiti sreću daleko od Hrvatske. Nadam se da će biti bolje i da će mladi poželjeti vratiti se u Hrvatsku, u kojoj posla ima – zaključuje Ivan Mlivić.

Miroslav FLEGO

Ivan zna napraviti 70-ak vrsta koktela, na dan otvaranja bara napravio ih je čak 630!

Od drugih se razlikuju i po ledu

Manufaktura bar razlikuje se od drugih po ledu. Naime, od prijatelja iz Osijeka koji proizvodi ledene komade i izrađuje ledene skulpture, a poslije se dosjetio proizvoditi led za ugostiteljstvo, Mlivić nabavlja led za pripremu koktela.

- Taj led proizvod je filtrirane vode, obrnutom osmozom dobiva se kristalna voda te “ubijanjem” mjehurića ispadne prava kocka, a mi je koristimo pri posluživanju viskija, džinova, rumova, konjaka te svakako u pripremi koktela, jer taj se led, kada ohladi piće, više ne topi tako brzo te možete uživati u svojem piću dugo bez straha da će izgubiti na kvaliteti – objašnjava Mlivić.

Možda ste propustili...

MOST NA PROZIVKE OPORBE:

Ne zanima nas vaga

ŽUPAN POSJETO OPĆINU DONJU MOTIČINU

Razvoj zone sporta, rekreacije i turizma

PROJEKT VRIJEDAN 18,6 MILIJUNA KUNA

Poduzetnički inkubator u Požegi