Mozaik
“KRVAVA BERBA GROŽĐA”

Dokumentarac o strahotama Lovasu prikazan u Vukovaru
Objavljeno 8. studenog, 2017.

U dvorani rodne kuće Lavoslava Ružičke u Vukovaru održana je premijera dokumentarnog filma “Krvava berba grožđa”. Ovaj je potresni dokumentarac sniman dvije godine i govori o stravičnim zločinima počinjenima u selu Lovasu u jesen 1991. godine. Jedan od producenata filma Antun Ivanković pojasnio je kako u 52 minute filma 11 osoba koje su preživjele zločin svjedoči o strahotama i ratnim zločinima koji su se u ovom mjestu dogodili od okupacije 10. listopada 1991.

- Film je iznimno stresan i preživjeli govore o silovanjima, mučenjima i ubojstvima te 18. listopada kada su mještani natjerani hodati kroz minsko polje. Tada je smrtno stradala 21 osoba, 13 ih je ranjeno - rekao je Ivanković.

Jedan od preživjelih, Ivan Mujić, izjavio je kako je Lovas najveće stratište u Domovinskom ratu nakon Ovčare te kako su i nakon 26 godina sjećanja intenzivna i bolna.

- Drago mi je što je film snimljen kako zločini i sve strahote koje su se događale nikada ne bi bili zaboravljeni. Na Ovčari je ubijeno 200 ljudi, a u Lovasu je ekshumirano 68 osoba. Sve su nesrpske kuće bile obilježene bijelim plahtama i bili smo prisiljeni nositi bijele trake oko ruke - ispričao je Mujić, dodajući kako su nakon brojnih strahota, tortura i prisilnog rada mještani protjerani. Za zločine počinjene u Lovasu nitko nije još uvijek osuđen. Suđenje optuženima u Beogradu traje deset godina i vraćeno je na početak. Redatelj filma je Silvio Mirošničenko, a prema najavama ovaj bi dokumentarac uskoro trebao biti prikazan i na televiziji. D.Korpoš

Možda ste propustili...

OTVOREN 65. PULSKI FILMSKI FESTIVAL

Bogata tradicija filmskog stvaralaštva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UČINIT ĆE SVE ZA POBJEDU VATRENIH U FINALU

Lokin skida tupe, Beusan
brkove, a Žanamari - sve!

2

ŠTO SMO SLUŠALI U 2017. GODINI

Mia Dimšić je druga!

3

HDS ZAMP NA „GLAZBENOJ VEČERI U LJETNOM VRTU“

Rastu autorske naknade