Kultura
U SKLOPU MANIFESTACIJE SJEĆANJE NA DRAGUTINA TADIJANOVIĆA

Povelja uspješnosti Srebrne svirale u ruke Goranu Remu
Objavljeno 9. studenog, 2017.

SLAVONSKI BROD - U sklopu manifestacije Sjećanje na Dragutina Tadijanovića, Goranu je Remu, osječkom, vinkovačkom i brodskom piscu, kritičaru, književnom znanstveniku i sveučilišnom profesoru, u Slavonskom Brodu, u Domu Dragutina Tadijanovića, dodijeljena Povelja uspješnosti Srebrne svirale.

Sudionici svečanoga programa – brodski multimedijalni umjetnik Ivan Šeremet, dopredsjednik Društva hrvatskih književnika Mirko Ćurić, pjesnik i sveučilišni profesor Tvrtko Vuković, predstavnici Matice hrvatske Slavonski Brod – dr. sc. Jasna Ažman i Antun Bartek, svojim su umjetničkim, stručnim i znanstvenim dionicama pokušali predstaviti impresivan opus Gorana Rema.

U duhu interdisciplinarnosti Remova umjetničkoga i stručnog djelovanja, program je započeo minimalističkim i vrlo dojmljivim tjelesnim performansom Ivana Šeremeta “Imati Gorana!” – emitirajući kolektivnu recepcijsku fascinaciju Removim opusom i ekstrahirajući raznomedijsku tjelesnu tekstualnost kao predmetnu i strategijsku konstantu ukupnoga Remova rada. Naslov performansa simbolički je pratio cijeli program te su i ostali sudionici govorili u tonu recepcijske impresioniranosti. Mirko Ćurić, osim na važnost Remova pjesničkoga, znanstvenog i uredničkog rada, uputio je na njegovo ustrajno promicanje mladih autora i organiziranje niza događanja i projekata. Tvrtko Vuković neposrednije se fokusirao na obimno stvaralaštvo Gorana Rema, zaključivši kako sam pogled na Removu biobibliografiju, koju čine desetci znanstvenih radova, desetci pjesničkih knjiga, desetci ozbiljnih znanstvenih projekata u različitim medijima, impresionira te kako uopće nije iznenađenje da je takav svestrani istraživač hrvatske književnosti i kulture dobio Povelju Srebrne svirale! Antun Bartek, koji je u ime Matice hrvatske Slavonski Brod laureatu uručio nagradu, upozorio je i na autorov inozemni rad te izrazio zadovoljstvo što je dobitnik nagrade iz Slavonije, čak štoviše, što je rođeni Brođanin! Goran je Rem zahvalio na nagradi, istaknuvši kako je naći se uz Tadiju i njegove pjesme uvijek svečanost jer on je energija vječne vedre slike, autor jedne od najljepših hrvatskih pjesama uopće – Dugo u noć, u zimsku bijelu noć, kojom je, a kroz druge autore, napisao i preispisao još tisuće pjesama!

Dodjelom Povelje uspješnosti Srebrne svirale jednom od najsvestranijih i najproduktivnijih hrvatskih umjetnika i znanstvenika – Goranu Remu, dostojno se kontinuira ugled nagrade koju su prije njega dobili Miroslav Slavko Mađer, Borben Vladović i Ivan Golub! N.Vekić

program je započeo minimalističkim i vrlo dojmljivim tjelesnim performansom Ivana Šeremeta “Imati Gorana!”

Možda ste propustili...

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike