Sport
MARKO BABIĆ

Najbolji grčki igrač je izbornik Skibbe
Objavljeno 8. studenog, 2017.
Sadašnji grčki izbornik trenirao je bivšeg hrvatskog reprezentativca i osječkog internacionalca u Bayer Leverkusenu

Netom nakon što je stekao najveću stručnu nogometnu naobrazbu, Marko Babić vrlo je brzo imao prigodu diplomu Hrvatske nogometne akademije priložiti pri imenovanju u stručni stožer grčkog Olympiakosa. Tamo je asistirao Besniku Hasiju i s njim proveo stotinjak grčkih dana vodeći tog višegodišnjeg prvaka.

Premda se slavni klub s Pireja preko Rijeke plasirao u Ligu prvaka, ipak su očekivanja tamošnje javnosti, a poglavito navijača, daleko veća. U međuvremenu je, naime, Hasi dobio otkaz, a s njim je otišao i njegov stručni stožer pa se Babić vratio u Osijek.

Iskustvo

Bivši hrvatski reprezentativac ipak je pozitivnim ocijenio kratku epizodu u Grčkoj.

- Bilo je to nezaboravno i dragocjeno grčko iskustvo koje će mi i te kako dobro doći u budućim trenerskim izazovima kojima sam se odlučio posvetiti. Hasi i ja došli smo u nezgodno vrijeme jer je momčad nakon višegodišnje dominacije u prvenstvu države doživjela značajne promjene budući da je veći broj igrača otišao, a sedam je novih došlo. Trebalo je vremena za to ukomponirati, pa rezultati nisu bili na dotadašnjoj razini na koje su tamošnji najvijači i uprava naviknuli te su nam se zahvalili. Nisam nezadovoljan tom epizodom jer sam u njoj stekao i iskustvo u Ligi europskih prvaka gdje smo se s Olympiakosom uspjeli probiti - zaključio je Babić taj ovojesenski međunarodni izlet nadajući se skorašnjem sličnom.

Naime, bivši reprezentativac Hrvatske često posljednjih dana spominje Grčku i tamošnji nogomet. I ne samo on nego i mnogi ne samo nogometom inficirani. Grci su, naime, zadnja kvalifikacijska prepreka Hrvatskoj za plasman na Svjetsko prvenstvo sljedeće godine u Rusiji. Iz više razloga Marko je verificiran dati sud, što možemo očekivati od ta dva predstojeća sučeljavanja, iako je nogomet dokazao nepredvidivost.

- Naša je momčad znatno kvalitetnija i pokaže li to na terenu, tada ne bi trebalo biti problema, posebice jer će se igrati dvije utakmice - odrješit je bio Marko na startu i potom obrazložio svoj stav argumentima:

- Utakmice su to s posebnim nabojem, ali će ishod primarno ovisiti o našim igračima koji će diktirati igrom. Uvijek su bili pravi kada je to trebalo pa sam uvjeren da će i sada iskazati karakter. I osobno sam imao identičnih kvalifikacijskih iskustava koja su mi bila pozitivna. Naime, bio sam dijelom hrvatske reprezentacije koja je igrala dodatne kvalifikacije za Europsko prvenstvo u Portugalu protiv Slovenije koje smo tada uspješno okončali. Kako smo uspješni u tim dodatnim kvalifikacijama, i sada sam optimist i ne strepim. Naročito što naša vrsta ima potencijal i kvalitetu, usudio bih se reći, najveću do sada te samo treba to pokazati u pravom trenutku.

Navijači su fama

Poznaje grčke nogometaše, ali je zanimljiv odgovor koga smatra najboljim njihovim igračem.

- Grčke igrače, uglavnom, poznajem i redom su kvalitetom inferiorniji od naših, ali će sigurno dati maksimum kakav, dakle, mora biti i naš. Najbolji im je, zapravo, “igrač” izbornik, Nijemac Michael Skibbe s kojim sam imao prigodu neposredno surađivati u Bayer Leverkusenu gdje mi je bio trener. Tamo sam mogao doći do spoznaje da se radi o odličnom stručnjaku i još boljoj osobi. Uspio je po meni prosječnu Grčku dovesti pred vrata Svjetskog prvenstva. Prema svemu, nitko ovu njihovu generaciju nije vidio u dodatnim kvalifikacijama, a Skibbeu je to uspjelo, tako da sigurno sada traži sve načine kako preskočiti i nas. Nadam se kako se to neće dogoditi, posebno ako budemo pravi.

Dobro poznaje atmosferu stadiona Karaiskakis u Pireju gdje će se igrati uzvratni susret. Uostalom, to je dom Olympiakosa.

- Bit će sigurno vrući uzvrat, ali ga ne treba dramatično shvatiti. Ti navijači, ipak, ne naprave takav pritisak kakva fama vlada. Naši su, uostalom, iskusni i sigruno neće podleći tome pritisku, kao i onom koji donosi sljedeće dvije utakmice koje ću posve mirno gledati vjerujući u snagu sadašnjih “vatrenih” - optimistično je zaključio Marko Babić.

Dražen LEKŠAN

kvaliteta

ISHOD ĆE OVISITI O NAŠIM NOGOMETAŠIMA

Marko Babić

bivši hrvatski reprezentativac

Bit će sigurno vrući uzvrat, ali ga ne treba dramatično shvatiti. Ti navijači, ipak, ne naprave takav pritisak kakva fama vlada. Naši su, uostalom, iskusni i sigruno neće podleći pritisku.

Možda ste propustili...