Novosti
MEĐUNARODNI DAN RADIOLOGIJE

Ove godine tema urgentna radiologija
Objavljeno 8. studenog, 2017.

Međunarodni dan radiologije obilježava se svake godine 8. studenoga, na dan kad je Wilhelm Conrad Röntgen otkrio zrake koje se njemu u čast zovu rendgenskim, ili x-zrakama. Ovo je jedno od rijetkih epohalnih otkrića koje nije rabljeno u vojne svrhe, a vrlo brzo pronašlo je ulogu u medicini: prikazivanju unutarnje strukture bolesnika, posebice u oslikavanju zuba i kostiju. Kasnije su i drugi pronalasci dobili svoje mjesto u medicinskom oslikavanju pa se danas radiologija koristi ultrazvučnim valovima i magnetnom rezonancijom u svrhu prikazivanja skrivenih dijelova ljudskog tijela.

- Radiologija je jedna od najuzbudljivijih i najbrže razvijajućih disciplina u medicini. Rendgenske, ultrazvučne snimke, kao i snimke kompjutorizirane tomografije i magnetne rezonancije, svima su zanimljive, ali često njihova prava vrijednost i svrha nisu potpuno prihvaćeni u ljudskom društvu. Zbog toga koristimo ovaj dan na skrenemo pozornost na ovu granu medicine koja svojim brzim razvitkom značajno pridonosi poboljšanju medicinske dijagnostike, te kvaliteti i trajanju ljudskog života - ističe dr. med. Damir Štimac, spec. radiolog, tajnik Hrvatskog društva radiologa.

Glavna je tema Međunarodnog dana radiologije ove godine urgentna radiologija s namjerom naglašavanja bitne uloge radiologa u hitnom prijmu bolesnika, a u svrhu poboljšanja kvalitete skrbi i liječenja pacijenata.

- Pozivamo vas da se na ovaj dan sami sjetite trenutaka kada vam je medicinsko oslikavanje pomoglo u održanju svojeg zdravlja - kaže dr. Štimac. I.R.G.

Možda ste propustili...