Novosti
PLATIO JAMČEVINU I PUŠTEN NA SLOBODU

Todorić se predao da odgodi izručenje
Objavljeno 8. studenog, 2017.
Sljedeće ročište zakazano je tek za 10. travnja 2018. godine

Vlasnik koncerna Agrokor Ivica Todorić na temelju europskog uhidbenog naloga u utorak je uhićen u Londonu, ali se, prema svemu sudeći, neće tako skoro pojaviti u Hrvatskoj.

Todorić (66) je uhićen u utorak ujutro, 22 dana nakon što su hrvatski policijski istražitelji ušli u njegovu zagrebačku rezidenciju - Kulmerove dvore, nakon čega je otvorena istraga zbog sumnje da je uz pomoć sinova i suradnika izvlačio novac iz posrnulog Agrokora. Uhićenje se dogodilo prema uhidbenom nalogu koji su objavile hrvatske vlasti, objavila je londonska Metropolitanska policija, a poslijepodne se pojavio pred sucem Westminsterskog magistratskog suda zaduženog za procese izručenja. Uhićenje je potvrdilo i hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova priopćivši kako je “hrvatska policija zaprimila obavijest da je Ivica Todorić (1951.) u 9.04 sati po lokalnom vremenu pozvan u Charing Cross Police Station u Londonu, gdje je i uhićen na temelju europskog uhidbenog naloga kojeg je prema nalogu ŽDO-a Zagreb raspisala hrvatska policija”.

“Idem doma”

Nakon što je pred sudom rekao kako će se protiviti izručenju iz Velike Britanije u Hrvatsku, vlasnik Agrokora pušten je da se brani sa slobode uz stroge uvjete, a sljedeće ročište zakazano je tek za 10. travnja 2018. godine, što mu je “kupilo” dodatno vrijeme za pripremu obrane i vjerojatno daljnje provociranje hrvatskih vlasti objavama na svom blogu. Todorić je za obranu sa slobode morao platiti 100 tisuća funti jamčevine, dobio je sigurnosnu elektronsku narukvicu, oduzeta mu je putovnica, te zabranjeno napuštanje mjesta boravišta, odnosno londonskog stana u kojem boravi. Nakon izlaska iz suda Todorić je okupljenim novinarima rekao: “Drago mi je vidjeti vas, idem doma! Ovo je mala pobjeda, sada sam građanin Engleske. Super, sve je bilo super. Uskoro ćete me puno čuti. Ja ću se od sada oglašavati”. Na novinarsko pitanje ima li poruku za potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić, Todorić je rekao: “Nemam poruku za nju”.

“U Hrvatskoj imamo još mnogo toga za napraviti”, dodao je, a na pitanje slovenske novinarke je li uništio Mercator, odgovorio je: “Znate li koliko smo za Mercator napravili? Dobili ste najbolji dućan u Europi, i perfektni biznis. Imaju odličnu kompaniju i u Srbiji”. “Dođite jedanput da porazgovaramo”, pozvao je novinare Todorić. Novinarima je također rekao i da u Londonu živi u blizini Westminstera.

Podsjetimo, Ivica Todorić i još 14 osoba pod istragom su zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 milijuna kuna, pri čemu je istražni zatvor određen samo za vlasnika koncerna Agrokor. Zadnjih je tjedana Todorić na svom blogu zanijekao da je kriv i optužio najviše hrvatske dužnosnike za politički progon.

Suradnja pravosuđa

Todorić je uhićen na temelju europskog uhidbenog naloga, pravnog mehanizma u EU koji pojednostavljuje uhićenje i izručenje među državama članicama. Europski uhidbeni nalog izdan u jednoj zemlji vrijedi u svim zemljama bloka. Temelji se na međusobnom priznanju sudskih odluka među zemljama članicama. Nakon izdavanja naloga, postoji rok za njegovo izvršenje. Ako uhićenik pristane ne izručenje, ono se mora izvršiti u roku od deset dana. Ako ne pristane, konačna odluka mora se donijeti za 60 dana. Postoje mogućnosti da se odbije izvršenje naloga, ali su ograničene. Primjerice, neće biti izručenja ako je osoba već suđena za isto kazneno djelo, ako je maloljetna, ili je bila pomilovana. Nalog je moguće odbiti i ako djelo koje se uhićeniku stavlja na teret nije kazneno djelo u zemlji u kojoj je uhićen, ili ako u toj zemlji čeka suđenje. Europski uhidbeni nalog operativan je od 2004. godine.

Todorić se prošlog tjedna našao na Europolovu popisu najtraženijih bjegunaca, a on je potom na svom blogu napisao da hrvatske vlasti cijelo vrijeme znaju njegovu točnu adresu.

Predsjednik saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor Orsat Miljenić (SDP) izjavio je kako je uhićenje Ivice Todorića u Londonu bilo pitanje vremena, s obzirom na to da za svakog bjegunca koji se nalazi na području Europske unije smatra vrlo izvjesnim njegovo uhićenje. Miljenić je istaknuo kako nije riječ o političkoj odluci, nego o suradnji pravosudnih tijela. Nije želio komentirati navode da će se Todorić pred britanskim pravosuđem od izručenja braniti tvrdnjama da su mu u Hrvatskoj narušena ljudska prava.

“Svaka zemlja ima neku svoju praksu i svoja postupanja, ali u pravilu takva pozivanja unutar europskog uhidbenog naloga, odnosno europskog pravnog prostora nisu uspješna”, rekao je Miljenić i dodao kako se podrazumijeva da svaka zemlja koja je u EU poštuje ljudska prava.

Dijana PAVLOVIĆ/H
PREMIJER O UHIĆENJU

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak kako je tijekom Interlibera primio informaciju da se Todorić predao policiji. “Sukladno je to Europskom uhidbenom nalogu koji je izdala hrvatska policija. Sada slijedi uobičajena procedura”, rekao je Plenković. Dodao je da postoji uobičajen slijed događaja sukladno zakonu koji smo usvojili. “Todorić ima prava kao okrivljenik i vjerujem da će ih koristiti i ne želim o vremenskim okvirima špekulirati”, kazao je premijer. Upitan je li naše pravosuđe znalo gdje se Todorić nalazi i je li Britancima dojavilo njegovu adresu, Plenković je kazao da ne zna, jer je to stvar nadležnih tijela, sigurno ne izvršnih vlasti.

mjere opreza

VLASNIKU AGROKORA ODUZETA JE I PUTOVNICA

Ivica Todorić

uhićeni vlasnik Agrokora

Ovo je mala pobjeda, sada sam građanin Engleske. Super, sve je bilo super. Uskoro ćete me puno čuti.

ZAMRZNUTA IMOVINA DILJEM SVIJETA

“Kontekst u kojem vam odobravam jamčevinu je saznanje da je vaša imovina zamrznuta u ovoj zemlji i diljem svijeta te da imate ograničene mogućnosti da prikupite novac”, rekao je sudac Richard Blake Ivici Todoriću, a prenijela agencija Reuters. Prije toga je tužitelj Benjamin Seifert zaključio da se radi o “krajnje ozbiljnim optužbama”.

Možda ste propustili...

HRVATSKI ZAVOD ZA ZDRAVSTVO OSIGURANJE

U ordinacijama se ne plaćaju usluge

"IDENTITET I MARKA REPUBLIKE HRVATSKE"

Predsjednica za brend Hrvatske

HRVATSKA UDRUGA ZA ŠKOLOVANJE PASA

Započela kampanja "Pas je spas"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

"NA SPEKTRU OD CENTRA PREMA LJEVICI"

Dalija Orešković ulazi u politiku

2

U PONEDJELJAK NA ŽUPANIJSKOM SUDU U ZAGREBU

Izricanje presuda Ivi Sanaderu za slučaj Hypo banka i za slučaj Dioki

3

BIVŠI SDP-OVAC NA ČELU DEMOKRATA

Mrsić osnovao stranku