Osijek
NOSTALGIJA ZA KORZOM - PRISJEĆANJA POZNATIH

Osamdesete su bile godine...
Objavljeno 8. studenog, 2017.

Nije bila važna dob okupljenih u Kapucinskoj ulici prošloga petka. Poziv na šetnju korzom, objavljen na FB-grupi “Osijek osamdesetih”, prihvatili su svi oni koji se s nostalgijom sjećaju vremena od prije 30 i više godina. Među “šetačima” bili su i sportaši, glumci, glazbenici, liječnici, političari..., koje smo pitali što je ono po čemu najviše pamte Osijek osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Druženja oči u oči

Gradonačelnik Ivan Vrkić kaže kako je tada već bio u “dobrim” godinama, ali iz tog vremena pamti mladost neopterećenu tehnologijom. Njegova se generacija, ističe, najbolje osjećala međusobno se družeći.

- Sjećam se kad smo mi dečki nekada na korzu gledali cure i u tome smo uživali, pa sam i ja svaki dan nakon škole išao na korzo. No osamdesetih nisam odlazio na koncerte, nego sam se u to vrijeme bavio pisanom riječi i politikom i volio sam nogomet - kaže Vrkić, koji je sa svojom suprugom puno puta prošetao korzom, ali ju ondje, kaže, nije upoznao.

Ni glumica Anita Schmidt supruga nije upoznala na korzu, no kaže da Osijek 80-ih pamti po slobodi duha mladih. Pamti rock and roll, korzo, nezaobilazne Tricu, Bou i Zagreb, ali i miris nekadašnjeg fiša u Baranji. Druženja su bila, kaže, oči u oči, dok su današnja okupljanja na Facebooku ili Instagramu. No, svjesna je, kaže, da svaka generacija nosi svoje.

Do zadnjeg busa

Da tada nije imao “love” priznaje trener NK Osijek Zoran Zekić, no kaže da je korzom rado šetao svakoga dana, do 22.30 sati, kad je bilo vrijeme polaska zadnjeg autobusa iz centra prema Jugu 2. Svatko je na korzu, kaže, imao svoje mjesto, a mobitela, dakako, nije bilo.

- Nitko se ni s kim nije dogovarao, no znalo se da će osoba koju tražiš biti na korzu. Bili smo neopterećeni i ne znam je li to nostalgija, no stvarno je bilo lijepo - ocijenio je Zekić.

Njegovo mišljenje dijeli i veslačica Mirna Rajle-Brođanac koja kaže da pamti i gradnju pješačkog mosta, šetnice uz Dravu te “gužvasti” korzo. Ljudi imaju potrebu družiti se i biti zajedno te stoga ovu inicijativu za revitalizaciju korza ocjenjuje odličnom.

Bili smo skromni

- Osijek u 80-im je grad koji sam jako volio, koji je obećavao, spomen 80-ih u meni budi najljepše uspomene... Osijek iz tog vremena pamtim po studentskim danima i po tome da smo bili skromni. Nismo imali tri, već jednu Lacoste majicu. Prvo smo nosili jaknu od skaja, a potom kožnu, relativno smo brzo dobivali poslove i obrazovanje je jamčilo sigurnost. Odlazio sam u Tufnu, Bou, Calipso i Tricu i šetao korzom. Bogatstvo nije bilo jamstvo uspjeha i to je bilo lijepo - poručio je Darko Bajto, direktor Ljekarni Osječko-baranjske županije.

Njegovo mišljenje dijeli i odvjetnik Radan Kovač, koji pamti Osijek 80-ih po druženju, korzu i dvama, prema njegovu mišljenju, najposjećenijim kafićima toga vremena – Trici i Rendes vousu.

- Žao mi je što više nema puno ljudi. Neki su poginuli u ratu, neki su preminuli, neki otišli... Način života kakav je bio nekada neće se ponoviti - kaže Kovač, koji je sa suprugom bio protekloga petka na korzu i nisu izostale suze radosnice zbog prisjećanja na vrijeme mladosti.

Bila je ondje i dr. sc. Ivanka Muršić, voditeljica Zavoda za dermatologiju i venerologiju KBC-a Osijek, koja kaže da je kao altetičarka puno putovala, a nakon treninga i večere, prisjeća se, nezaobilazni su bili diskoklubovi, i to samo jednom tjedno.

- Treba probuditi ovaj dragi grad, ovo što se dogodilo u petak predivno je! Trebamo podržati povratak na korzo i ponoviti takva okupljanja - kaže dr. Muršić.

Marija MIHELIĆ

Davor Špišić

novinar i književnik

Osamdesete u Osijeku pamtim po visokom standardu stvaralaštva i slobode koje smo dosegnuli bez obzira na režim. Neoprostivo je što smo te standarde i slobode izgubili. Nisam previše “visio” na korzu, no žao mi je što smo izgubili slobodu i duh, a zašto je tome tako, nemam odgovor.

Miroslav Škoro

glazbenik

Nisam nosio “kajagogoo frizuru”, niti sam izlazio u Tufnu i Bou, Osijek 80-ih pamtim po “rupi” u Studentskom centru, gdje sam svirao u OK bendu. Možda “rupa” nije lijepo mjesto, no bilo je kultno za glazbenike. Izlazio sam i na ćošak svoje ulice i tamo smo svirali. No tih 80-ih, kad je neki od bendova iz Osijeka htio ići u Zagreb ili Beograd, nitko nas nije “šljivio”, a bilo je izvrsnih glazbenika.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas