Osijek
BILO KUDA, GRADILIŠTE SVUDA

Na Sjenjaku se otvaraju dva nova ulaza/izlaza!
Objavljeno 8. studenog, 2017.

Na ulazu u Osijek s njegove južne strane - Trpimirovom ulicom - moglo bi se reći da vlada kontrolirani kaos. Dva su ondje velika gradilišta, na oba se gradi kružni tok, uz istodobno odvijanje prometa. Kada se tomu pribroje i energetsko uređenje jedne od najvećih zgrada na Sjenjaku, one s kućnim brojem 101, pa i gradnja posve novog restorana brze hrane, nećemo pogriješiti ako kažemo da se na prostoru ne dužem od 500 metara doslovce radi na svakom “ćošku”.

Regulacija prometa

Za dan-dva promijenit će se regulacija prometa oko radova na kružnom toku Trpimirova/Gacka/Divaltova. Planira se preusmjeravanje prometa na sagrađeni zapadni dio kako bi se do kraja ovog mjeseca dovršio preostali, istočni dio. Investitor ove etape radova su Hrvatske ceste.

Do tada se radovi na drugom gradilištu, onom na raskrižju Trmipova/Drinska/Sjenjak, odnose na premještanje podzemnih instalacija, i to na predjelu gdje će doći mali (treći) kružni, radi jednostavnosti imenovan kao kružni kod kafića Tango.

Od kraja listopada i na tom je potezu na snazi privremena regulacija prometa prema kojoj je ulaz/izlaz na Sjenjak prema parnim brojevima moguć preko Ulice Ivana Gorana Kovačića, a prema neparnim brojevima iz Divaltove. Ulaz s Divaltove kod kućnog broja Sjenjak 101 za sada je slijepi krak.

Alternativna rješenja

No, kako bi se dodatno olakšala prometna komunikacija ulaz/izlaz na Sjenjak, odlučeno je da se kreiraju dva alternativna rješenja. Prvo od njih je već i fizički vidljivo - riječ je ulazu/izlazu u ravnini robne kuće Sjenjak, odnosno prekoputa (bivše) Svilane. No ondje će biti dopušteno samo desno skretanje!

Drugi će bypass biti ispred zgrade 101, u ravnini sa Sparom, kojim će se također izlaziti na Trpimirovu kako bi se izbjeglo buduće gradilište na raskrižju s Drinskom... Iako ovako na papiru zvuči komplicirano, kada se postavi privremena regulacija, sve će biti umnogome jasnije...

- Uvijek nam ostaje varijanta zatvaranja prometa na gradilištu, što bi izvođačima znatno olakšalo radove te ih i vremenski skratilo. Ipak, odlučili smo se da se radi pod privremenom regulacijom prometa, pa molimo vozače za strpljenje - kaže Ljiljana Belajdžić, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo, komunalno-stambeno gospodarstvo, promet i zaštitu okoliša te mjesnu samoupravu Grada Osijeka.

Rokovi gradnje

Sve bi trebalo biti jednostavnije kada se završe radovi na prvom kružnom toku - do kraja studenoga. A radovi na drugom kružnom toku, onom kod ulaza na Sjenjak, ugovoreni su na rok od 90 radnih dana, što bi trebalo biti krajem siječnja. Ipak, u Osijek-Koteksu, koji je izvođač ove etape, najavili su kako bi do normalizacije prometa moglo doći već uoči božićnih blagdana. Investitor ovog dijela rekonstrukcije Trpimirove ulice je Grad Osijek.

Dario Kuštro

strpljenje

PRIVREMENA REGULACIJA PODRAZUMIJEVA USPOREN PROMET