Novosti
KONFERENCIJA O PRILAGODBAMA

Klimatske promjene, izazov ovog stoljeća
Objavljeno 8. studenog, 2017.

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg u utorak je ustvrdio da su klimatske promjene kao globalni fenomen jedan od najvećih okolišnih izazova ovoga stoljeća. Istaknuo je da je trenutačna procjena ukupnog ulaganja u provedbu nacionalne Strategije za prilagodbu klimatskim promjenama oko 3,5 milijardi eura, od čega se najveći dio iznosa planira osigurati putem fondova EU-a, dok će sredstva državnog proračuna iznositi svega 0,05 posto ukupnog iznosa.

"Više od polovine procijenjenog iznosa ide na provedbu strukturnih mjera, naročito u poljoprivredi i šumarstvu te u energetici i turizmu", rekao je Šiljeg u Kući Europe na završnoj konferenciji projekta "Jačanje kapaciteta Ministarstva zaštite okoliša i energetike za prilagodbu klimatskim promjenama te priprema Nacrta Strategije prilagodbe klimatskim promjenama", financiranog u sklopu Prijelaznog instrumenta Europske unije za Hrvatsku. Kroz taj projekt, vrijedan gotovo 800.000 eura, izrađen je nacrt nacionalne Strategije prilagodbe klimatskim promjenama za razdoblje do 2040. godine s pogledom na 2070., te nacrt Akcijskog plana za prvo petogodišnje razdoblje.

"Kroz ovaj projekt pristupilo se izradi preciznog klimatskog modeliranja za Hrvatsku u dva vremenska razdoblja; za razdoblje od 2011. do 2040. godine i za razdoblje od 2041. do 2070. godine u dva scenarija na superračunalu VELEbit, koji je upravo kupljen u tu svrhu", istaknuo je državni tajnik Šiljeg. Rekao je da rezultati klimatskog modeliranja pokazuju kako se mogu očekivati promjene raznih klimatskih parametara - od porasta srednje godišnje temperature zraka, smanjenja kišnih razdoblja i povećanje sušnih razdoblja, do porasta srednje razine mora.

"Sve ovo imat će različiti utjecaj na sektore, te je u Strategiji obrađeno deset područja u kojima se treba djelovati kako bi se izgradila otpornost društva na klimatske promjene (...). Izdvojeno je 80-ak mjera s brojnim akcijama koje su regulatornog, projektno-strukturnog, edukacijskog i istraživačkog karaktera", rekao je Šiljeg i istaknuo kako je među njima dosta onih mjera u koje Hrvatska inače treba ulagati, ali što prije, kako bi se smanjile štete od već vidljivih klimatskih promjene i ekstrema, primjerice zaštita poljoprivrednih kultura od tuče, ili razvoj infrastrukture za zaštitu od poplava.H

Procjena ukupnog ulaganja u prilagode klimatskim promjenama je oko 3,5 milijardi eura

Možda ste propustili...