Novosti
KONFERENCIJA O PRILAGODBAMA

Klimatske promjene, izazov ovog stoljeća
Objavljeno 8. studenog, 2017.

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg u utorak je ustvrdio da su klimatske promjene kao globalni fenomen jedan od najvećih okolišnih izazova ovoga stoljeća. Istaknuo je da je trenutačna procjena ukupnog ulaganja u provedbu nacionalne Strategije za prilagodbu klimatskim promjenama oko 3,5 milijardi eura, od čega se najveći dio iznosa planira osigurati putem fondova EU-a, dok će sredstva državnog proračuna iznositi svega 0,05 posto ukupnog iznosa.

"Više od polovine procijenjenog iznosa ide na provedbu strukturnih mjera, naročito u poljoprivredi i šumarstvu te u energetici i turizmu", rekao je Šiljeg u Kući Europe na završnoj konferenciji projekta "Jačanje kapaciteta Ministarstva zaštite okoliša i energetike za prilagodbu klimatskim promjenama te priprema Nacrta Strategije prilagodbe klimatskim promjenama", financiranog u sklopu Prijelaznog instrumenta Europske unije za Hrvatsku. Kroz taj projekt, vrijedan gotovo 800.000 eura, izrađen je nacrt nacionalne Strategije prilagodbe klimatskim promjenama za razdoblje do 2040. godine s pogledom na 2070., te nacrt Akcijskog plana za prvo petogodišnje razdoblje.

"Kroz ovaj projekt pristupilo se izradi preciznog klimatskog modeliranja za Hrvatsku u dva vremenska razdoblja; za razdoblje od 2011. do 2040. godine i za razdoblje od 2041. do 2070. godine u dva scenarija na superračunalu VELEbit, koji je upravo kupljen u tu svrhu", istaknuo je državni tajnik Šiljeg. Rekao je da rezultati klimatskog modeliranja pokazuju kako se mogu očekivati promjene raznih klimatskih parametara - od porasta srednje godišnje temperature zraka, smanjenja kišnih razdoblja i povećanje sušnih razdoblja, do porasta srednje razine mora.

"Sve ovo imat će različiti utjecaj na sektore, te je u Strategiji obrađeno deset područja u kojima se treba djelovati kako bi se izgradila otpornost društva na klimatske promjene (...). Izdvojeno je 80-ak mjera s brojnim akcijama koje su regulatornog, projektno-strukturnog, edukacijskog i istraživačkog karaktera", rekao je Šiljeg i istaknuo kako je među njima dosta onih mjera u koje Hrvatska inače treba ulagati, ali što prije, kako bi se smanjile štete od već vidljivih klimatskih promjene i ekstrema, primjerice zaštita poljoprivrednih kultura od tuče, ili razvoj infrastrukture za zaštitu od poplava.H

Procjena ukupnog ulaganja u prilagode klimatskim promjenama je oko 3,5 milijardi eura

Možda ste propustili...

HRVATSKA BISKUPSKA KONFERENCIJA

Gotovi nastavni materijali iz vjeronauka

BIVŠI DIREKTOR FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA

Mladineo oslobođen

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana