Novosti
MIROVINSKI FONDOVI O AGROKORU:

Pad cijena dionica neće utjecati na buduće mirovine
Objavljeno 7. studenog, 2017.

Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava javnosti je u utorak priopćila kako su mirovine svih članova potpuno sigurne, unatoč padu cijena dionica Agrokorovih tvrtki.

“Potvrda sigurnosti mirovina jest podatak da su mirovinski fondovi samo od početka 2017. godine, unatoč događanjima oko Agrokora zabilježili zaradu od 1,75 milijardi kuna. Dakle, nema govora o padu vrijednosti imovine već jedino o nastavku kontinuiranih zarada. Od početka ove godine, prosječna zarada fondova kategorije A iznosi 4,74 posto, fondova kategorije B 2,65 posto, fondova kategorije C 4,90 posto. Također valja istaknuti kako je ukupna imovina mirovinskih fondova u Republici Hrvatskoj s krajem rujna iznosila 89,66 milijardi kuna”, ističe se u priopćenju UMFO-a. Dodatno se naglašava kako je već ranije provedeno usklađenje vrijednosti dionica iz grupe Agrokor sukladno standardima upravljanja rizicima u mirovinskim fondovima, što znači da daljnjeg negativnog učinka na portfelje neće biti. “Hrvatski obvezni mirovinski fondovi u 16 godina rada, unatoč najvećoj krizi koja se dogodila 2008./2009., usprkos šest godina pada bruto nacionalnog dohotka u našoj zemlji, usprkos situaciji oko najvećeg hrvatskog poslovnog sustava koju trenutno gledamo, svojim članovima i dalje zarađuju 5,79 posto prosječnog godišnjeg prinosa od početka rada. Želimo jasno istaknuti kako ne postoji ijedan razumljiv, kao ni opravdan razlog, za unošenje nemira i sumnji glede stabilnosti mirovinskog sustava te rezultata koje postižu mirovinski fondovi u Republici Hrvatskoj,” navode iz UMFO-a. Dodaje se kako svi ovi podatci potvrđuju kako nema govora o padu vrijednosti imovine mirovinskih fondova u Hrvatskoj, već kako je i u ovoj godini nastavljeno bilježenje kontinuiranih povećanja vrijednosti te kako buduće mirovine iz 2. stupa nisu ugrožene. D.Pavlović

1,75

milijardi kuna zaradili su mirovinski fondovi od početka ove godine

ZNATAN OPORAVAK DIONICA

Na Zagrebačkoj je burzi u utorak Crobex indeks porastao nakon šest dana pada, uz znatni oporavak cijene dionica Agrokorovih tvrtki. Crobex indeks porastao je u odnosu na ponedjeljak za 0,05 posto, na 1816,57 bodova, a Crobex10 povećan je za 0,48 posto, na 1071,54 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 26,4 milijuna kuna što je 10 milijuna kuna više nego u ponedjeljak. Najveći promet ostvaren je dionicom Leda, 11,2 milijuna kuna, kojoj je cijena snažno porasla drugi dan zaredom. Nakon rasta za 39 posto u ponedjeljak, u utorak je cijena Leda skočila daljnjih 42,96 posto, na 1198 kuna. Slijedi dionica Jamnice, s prometom od 2,3 milijuna kuna pri čemu joj je cijena porasla 92,86 posto, na 13.500 kuna. Dionici Belja cijena je povećana za 65,02 posto, na 10 kuna, uz promet od 481,5 tisuća kuna, a porasle su i cijene dionica Vupika (40 posto), Žitnjaka (31,43 posto) i Zvijezde (74,59 posto).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SUĐENJE ALEKSANDRU VASILJEVIĆU ZBOG ZLOČINA U LOGORIMA

Svjedok: Tukli su me do nesvijesti, iz logora sam izišao s 49 kg

2

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Zoran Vinković osuđen na rad za opće dobro

3

SUĐENJE ALOJZU TOMAŠEVIĆU

"Suprug me tukao i prijetio da će me ubiti"