Svijet
SUSPENZIJA IZJAŠNJAVANJA GRAĐANA

Ništa od referenduma kojim su Dodik i RS pokušali razbiti BiH
Objavljeno 8. studenog, 2017.

Vezani članci

PREMIJERKA REPUBLIKE SRPSKE:

Kad “atrofira” BiH RS će se odcijepiti

Veleposlanica SAD-a u BiH Maureen Cormack poručila je da je odluku o referendumu o Sudu i Tužiteljstvu BiH potrebno potpuno ukinuti, a ne suspendirati u Narodnoj skupštini Republike Srpske, jer bi se samo tako spriječilo da ovo pitanje ponovno bude aktivno u budućnosti. “Mi smo od samog početka bili vrlo jasni što se tiče referenduma. Suspenzija referenduma ostavlja mogućnost da on ponovno bude predmet rasprave i provođenja nekada u budućnosti”, rekla je veleposlanica.

Komentirajući činjenicu da se ne sastaje s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, istaknula je da nema problem s Republikom Srpskom, srpski narodom ili institucijama, već s političarima koji ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH.

Američka veleposlanica također je rekla da se političari moraju posvetiti životnim pitanjima koja bi pridonijela provedbi Agende za reformu, koju su prethodno podržale sve političke stranke u BiH. Prema njezinim riječima, jedna od odluka koja bi mogla pozitivno utjecati na živote građana u BiH je ona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama.

No, unatoč stavu veleposlanice Cormack, na posebnoj sjednici Narodne skupštine entiteta Republike Srpske Odluka o referendumu u tom entitetu o Sudu i Tužiteljstvu BiH samo je suspendirana. Usvojeno je i sedam zaključaka, u kojima se, između ostalog, navodi da parlament smatra da je “potrebno ovu odluku ponovno vratiti na dnevni red u Narodnoj skupštini i provesti ju čim bude postignut konsenzus svih značajnih političkih stranaka u Skupštini RS-a i parlamentu BiH, sa sjedištem u RS-u.” Dana je i podrška inicijativi da se organizira potpisivanje peticije s pitanjem identičnim referendumskom. Tvrdi se i da je RS-u Daytonskim mirovnim sporazumom “potvrđena državnost koju je unijela u mirovne pregovore, dajući joj za pravo da bude strana u sporazumijevanju o promjeni svakog od 11 aneksa Daytonskog sporazuma, zajedno s Federacijom BiH.” “To podrazumijeva da RS ima pravo i obvezu izjašnjavati se o svim pitanjima od interesa za pravni položaj, status, pa i o pitanjima nadležnosti za pravosuđe u skladu s Aneksom 4”, navedeno je u jednom od zaključaka.

Odluka o suspenziji spornog referenduma, koji je izazvao oštro protivljenje predstavnika međunarodne zajednice, usvojena je 12 dana uoči isteka roka za njegovo održavanje. E.Soudil

Pritisak međunarodne zajednice

Da je referendum održan, građani Republike Srpske izjašnjavali bi se o tome “podržavaju li neustavno i neovlašteno nametanje zakona od visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH, a posebice nametnute zakone o Sudu i Tužiteljstvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru RS-a.” Najava referenduma izazvala je oštro protivljenje međunarodne zajednice i bošnjačkih dužnosnika, uz ocjenu kako je riječ o protuustavnom činu jer jedan entitet dovodi u pitanje rad tijela vlasti na državnoj razini.

Možda ste propustili...

NA PROSVJEDU U MOSTARU OKO 10.000 HRVATA

Hrvati prosvjedovali, Komšić poručio da ga to neće omesti

POSAO VRIJEDAN POLA MILIJARDE EURA UPITAN ZBOG UBOJSTVA NOVINARA

Njemačka Saudijcima prodaje oružje

SVAKI DAN POGUBLJUJU 10 LJUDI

Putin: ISIL drži 700 talaca u Siriji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZMJENE ZAKONA

Crnogorci u mirovinu sa 61 godinom

2

KRITIKA IZ SUSJEDNE DRŽAVE NA RAČUN PREMIJERA RH

Zvizdić: Plenkovića se miješa u poslove BiH

3

U ISTANBULU

Summit Merkel-Putin-Macron-Erdogan o Siriji