Regija
DOM ZDRAVLJA ĐAKOVO POBOLJŠAVA USLUGE

Na specijalizaciji sedam liječnika, bit će ih još
Objavljeno 7. studenog, 2017.

ĐAKOVO

Dom zdravlja Đakovo od kraja listopada u svom sastavu ima i Medicinski biokemijski laboratorij, koji je do sada bio u koncesiji magistre Zdenke Knežević. Ugovor je, kako je izvijestio ravnatelj ustanove Boro Knezović, potpisan s HZZO-om, s istim referencama. Dom zdravlja preuzeo je djelatnike i opremu i nema prekida u radu.

Usluge jednake

- Odlaskom magistre Knežević u mirovinu uspjeli smo osigurati zamjenu i nastavak kontinuiranog rada s magistrom Lucijom Šimetić, koja je došla iz KBC-a Osijek. Ona je specijalist medicinske biokemije, što znači da se opseg rada i usluga u našem laboratoriju nastavlja kao i do sada. Promjena je jedino što laboratorij od 25. listopada djeluje u okviru Doma zdravlja Đakovo. Usluge ostaju jednake, a ako uspijemo, i povećali bismo ih, dakako s ugovornim faktorima, s HZZO-om - rekao je Knezović.

Izrazio je zadovoljstvo što je magistra Šimetić došla iz Osijeka u Đakovo, jer, kako je rekao, problem struke je velik.

- Teško se u našu sredinu odazivaju i dolaze stručni ljudi. Studenti koji studiraju u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu vežu se i tamo i ostaju. Teško je popuniti kadar i u općoj medicini, a kamoli u medicinsko-biokemijskoj djelatnosti, koja je deficitarna na razini Hrvatske - kazao je Knezović.

Magistra Lucija Šimetić kazala je kako u laboratoriju obavljaju pretrage iz područja primarnog standarda, a na zahtjev pacijenta, izvan toga, rade o trošku pacijenta.

- Za pretrage koje trenutno ne radimo, koje se rade u nekom KBC-u ili bolnici, nudimo uslugu vađenja krvi i da se taj uzorak može prebaciti u bolnicu - kazala je Šimetić, te najavila uvođenje redomata s početkom godine.

Manje osiguranika

Knezović je istaknuo i kako je intencija još više dići kvalitetu usluge u đakovačkom Domu zdravlja, i to dovođenjem što više specijalističkih djelatnosti.

- To je intencija i Ministarstva, a mi smo i prije tražili mimo proširenja mreže specijalizacije, jer smo grad bez bolnice s 43.000 osiguranika, a nekad ih je bilo 50.000. Odlazak stanovništva i ovdje je ostavio traga. U ovom trenutku Dom zdravlja Đakovo ima sedam liječnika na specijalizaciji, to je okulistika, opća interna (vjerojatno smjer kardiologija), radiologija, pedijatrija, ginekologija, medicina rada, što bi trebalo biti završeno oko Nove godine, te opća obiteljska - rekao je ravnatelj.

Napomenuo je i kako su izvršili i Ministarstvu uputili odabir za tri specijalizacije opće obiteljske medicine i čekaju dekret ministra o početku.

- Imali smo pravo na četiri specijalizacije, nažalost, nismo imali ni dovoljno kandidata. Također, po mreži, imali smo pravo raspisati još jednu specijalizaciju za opću internu medicinu za područje Doma zdravlja Đakovo. Napravili smo odabir liječnika, u fazi smo traženja mentora - dodao je Knezović.

Trošak specijalizacije, rekao je, za Dom zdravlja iznosi milijun kuna.

- HZZO od ovih sedam specijalizacija koje imamo plaća samo jednu, ostalih šest je na teret ustanove. Mi smo u vlasništvu Županije, ona pomogne kako može - kaže ravnatelj uz napomenu kako bi bilo u redu da ti isti liječnici nastave raditi u ustanovi koja ih je poslala na specijalizaciju. Maja Muškić

što više specijalističkih ordinacija

- Najlakše je dnevnu bolnicu organizirati kad imate bolnicu. Mi smo prizemlje rodilišta nominirali za prenamjenu za specijalističke ordinacije, u prostor gdje bismo smjestili sve naše specijalizacije. To ne bi bio sustav dnevne bolnice, nego sustav poliklinike sa što više specijalizacija. Smatram da kao grad moramo imati što više specijalističkih usluga kako bismo smanjili odlazak u bolnicu. Napravljen je projekt, dobili smo građevinsku dozvolu, idemo preko EU fondova, gdje je Županija nositelj. Vrijednost projekta je oko tri milijuna kuna - rekao je ravnatelj Doma zdravlja Boro Knezović.

HZZO od sedam specijalizacija plaća jednu, ostalih je šest na teret ustanove

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana