Regija
FRANJEVAČKA CRKVA ODUŠEVLJAVA

Novoobnovljeno svetište izvornog je gotičkog stila
Objavljeno 8. studenog, 2017.

NAŠICE

Nakon što su još prije gotovo dva mjeseca uklonjene građevinske skele s dijela svetišta franjevačke crkve sv. Antuna Padovanskog u Našicama, novo pročelje još je uvijek tema razgovora mnogih Našičana. Neki su oduševljeni probuđenom ljepotom, a ostali su šokirani intenzivnom crvenom bojom svetišta što dominira nad ostalim dijelovima pročelja crkve. Međutim, franjevci tvrde da je sve učinjeno stručno uz smjernice konzervatora te da je nova boja svetišta povezana s poviješću ranogotičke crkve iz 13. stoljeća. Potvrđuju nam to i osječki konzervatori kao i viši stručni savjetnik, povjesničar Ratko Ivanušec iz Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu, koji je proveo konzervatorska istraživanja. Tijekom konzervatorskih istraživanja otkriveni su brojni novi podatci o samoj građevini, a najvrjednije otkriće zasigurno je pronalazak zazidanih gotičkih prozora u svetištu. Gotički prozori prezentirani su na vanjštini, čime je svetištu uvelike vraćen njegov izvorni izgled.

- Na temelju valorizacije rezultata istraživanja stilsko-morfoloških karakteristika otkrivenih gotičkih arhitektonskih elemenata te vrijednosti strukturnih odrednica koje se ogledaju u visokoj razini i umijeću primjene majstorskih tehnika graditelja, kamenoklesara i zidara, u obnovi pročelja izabrana je koncepcija prezentacije gotičkog graditeljskog sloja na pročelju izduženog poligonalnog svetišta s prezentacijom gotičke kompozicije pročelja s tankoslojnom vapnenom žbukom i tonom boje opeke kakvu je crkva imala nakon izgradnje u razdoblju gotike – ističe Ratko Ivanušec.

Građevinskom obnovom i zaštitnim radovima također je i preostali korpus crkve obnovljen prema nalazima konzervatorskih istraživanja u dvobojnoj kompoziciji pročelja. S obzirom na kasniju barokizaciju ranogotičke crkve, osnovni fond pročelja obojen je u zemljano oker tonu te je primijenjena bijela boja na prozorskim okvirima i vijencima, kakvu je crkva imala u drugoj polovini 18. i tijekom 19. stoljeća.

Franjevačka crkva u Našicama prepoznatljiva je, ističu konzervatori, ne samo po izrazito arhitektonskoj vrijednosti gotičkog graditeljskog sloja što se očituje u izduženom svetištu koje je bilo osvijetljeno s monumentalnim gotičkim prozorima već i građevnom materijalu i kvalitetnom zidanju. Obrada pronađenih prozora i ulomaka svodnih rebara upozorava na visoku razinu i umijeće oblikovanja arhitektonske kamene plastike. Također, tijekom istražnih radova i obnove pročelja uočeno je kvalitetno zidanje gotičkim opekama veličine 26 puta 13 puta 5,5 - 6 centimetara uz istovremeno izvlačenje fuga između redova opeka.

Snježana FRIDL
Izdvaja se od drugih crkvi

“Ovakva zidarska tehnika otkrivena je na zidovima svetišta crkve gdje su otkriveni ostaci tankoslojne vapnene žbuke i ostatci bojenog sloja u crvenkastom tonu boje s pigmentom mljevene opeke. Ova izrazito vrijedna strukturna odrednica našičku crkvu izdvaja u odnosu prema drugim gotičkim crkvama”, ističu u Konzervatorskom odjelu u Osijeku.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MIRJAM JUKIĆ PROTIV BOLESTI S 1000 LICA

Zaplakala sam samo kada sam majci javila da imam multiplu

2

AMERIČKI SAN RAFAELA SPAJIĆA PRETVOREN U STVARNOST

Đakovčanin vještinama nogometa uči Amerikance od - LA-a do Havaja!

3

ZBOG VLAGE STANARI SE POČELI ISELJAVATI

Obnavlja se zgrada s osam stanova u kojima žive liječnici