Regija
TRAGOM KULOARA

Vojarna neće postati migrantski centar
Objavljeno 8. studenog, 2017.

BELI MANASTIR

Javna je tajna da migranti danonoćno, na razne načine, prelaze hrvatsko-srpsku granicu kako bi se, prolazeći i kroz Baranju, domogli neke od zemalja zapadnog dijela Europe. Svjedoče tome policijski punktovi na ulazu u Baranju iz smjera Osijeka te oni na izlazu iz regije između Dunava, Drave i Mađarske smješteni blizu dravskog mosta kod Belišća. Uz sve to, važno je istaknuti kako je, u posljednje vrijeme, sve više poziva zabrinutih mještana istočne i sjeveroistočne Baranje koji tvrde da im u noćnim satima dvorišta obasjavaju svjetla iz helikoptera, vjerojatno u potrazi za migrantima. Dobro je poznato kako je u Srbiji na tisuće migranata s Bliskog istoka, o čemu pišu i tamošnji mediji. Uostalom, o problemu s migrantima govorio je i novi načelnik PP Beli Manastir Ivica Tkalec, koji je u razgovoru prigodom preuzimanja dužnosti istaknuo upravo aktualni problem s nelegalnim migracijama, s kojim se, dodao je, uspješno nose.

- To je veliki problem s obzirom na situaciju u Srbiji. Odnosi se, prije svega, na postupanje po tom pitanju - izjavio je polovinom studenoga, izrazivši nadu u uspješno rješavanje. Gradski su kuloari otišli korak dalje i sve glasnije pričaju kako se belomanastirska vojarna priprema za smještaj migranata. Tome u prilog ide blizina granice, neiskorišten prostor, migracijska ruta na kojoj se vojarna nalazi, ali i radovi koji se obavljaju u krugu vojarne. S kuloarskim su pričama upoznati u i belomanastirskoj Gradskoj upravi.

- Znam za priče, pa decidirano tvrdim kako vojarna nije predviđena za bilo kakav migrantski centar - kaže gradonačelnik Tomislav Rob, naglašavajući kako je, potaknut pričama, objašnjenje zatražio i od ministra državne imovine Gorana Marića. Odgovorio je, prenosi Rob, kako ne postoje nikakvi planovi da se vojarna u jedinom baranjskom gradu prenamijeni u nešto slično. Tomu se, nastavlja, i osobno protivi.

- Učinit ćemo sve što možemo kako ne bismo dopustili da se postojeći prostor koristi u bilo kakve svrhe osim gospodarske ili eventualno vojne - tvrdi Rob, dodajući kako će grad već iduće godine, upravo zbog vojarne, krenuti u izmjenu prostornog plana. Sve zato da spremno dočekaju njezino eventualno prebacivanje iz državne u gradsku imovinu. Podsjetimo, u rujnu ove godine iz gradske je uprave ministru Mariću upućen dopis u kojemu su gradski oci vojarnu, koja se prostire na više od 68.000 četvornih metara, a u sklopu koje je 20-ak objekata, naveli kao jedan od objekata u državnom vlasništvu koji bi rado vidjeli u gradskom vlasništvu. Rob je objasnio i svrhu radova koji su trenutačno u tijeku.

- Riječ je o projektu koji je pokrenulo Dobrovoljno vatrogasno društvo, a koji financira INA kroz natječaj Zeleni pojas. Odnosi se na uređenje nelegalnog odlagališta iznad vojarne, u Ulici Stjepana Stjepanova, gdje građani nelegalno odlažu mješoviti komunalni otpad i otpad s gradilišta. Tu površinu žele ozeleniti i na njoj napraviti svojevrstan park - kaže Rob, napominjući kako su stoga angažirali i javne radove, čiji sudionici ovih dana uređuju prostor oko vojarne.

Ivica GETTO
Centar bez novih naputaka

Priče kako je naputke o postupanju s migrantima dobio i belomanastirski Centar za socijalnu skrb, djelomično demantira njegov ravnatelj Đimi Fuštin. “Točno je da su naputci stigli, ali poprilično davno, negdje u vrijeme kada je počela migrantska kriza. U posljednje vrijeme nikakvih novih naputaka nemamo”, kaže Fuštin. Kako saznajemo, naputci su se odnosili na postupanje prema maloljetnim azilantima, dežurne osobe za smještaj i slično. Neko vrijeme maloljetnici su bili smješteni u osječkom Centru za odgoj.

Prije dvije godine 8000 migranata

Belomanastirci još uvijek pamte rujan 2015. godine, kada je, prema procjenama županijskog Kriznog stožera, u Beli Manastir stiglo približno 8000 imigranata, što odgovara realnoj brojci stanovnika jedinog baranjskog grada. Upravo u vojarni, u čijem je krugu tada podignut pravi mali šatorski grad, smješteno ih je bilo približno 1000. No, vrlo brzo bili su transferirani na neka druga mjesta.

Možda ste propustili...

NEDOSTATAK RADNIKA BILJEŽI I POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA

Do sada zaposlena 134 strana radnika

GRAĐANI OSTALI BEZ DRVA

Šumarije rasprodale sav ogrjev

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana