Regija
POLA CVELFERIJE ČEKA NA PRIKLJUČAK

Općina Vrbanja, Đurići i Račinovci na regionalnom vodovodu za 2 do 3 godine
Objavljeno 8. studenog, 2017.

VRBANJA

Pet naselja na istoku županjske Posavine – Vrbanja, Soljani, Strošinci, Đurići i Račinovci još čekaju priključak na regionalni vodovod istočne Slavonije i kvalitetno rješenje pitanja vodoopskrbe. Prema najavama, morat će se strpjeti još dvije do tri godine. Nakon katastrofalnih poplava koje su u svibnju 2014. poharale istočni dio županjske Posavine i prouzročile veliku materijalnu štetu na stambenim objektima i komunalnoj infrastrukturi, uspostava javne vodoopskrbe bila je jedna od osnovnih pretpostavki za stvaranje uvjeta za normalizaciju života i povratak ljudi kućama. Zbog izvanredne situacije, u dogovoru s Hrvatskim vodama odlučeno je da će se tamošnja sela po hitnom postupku priključiti na regionalni vodovod. U interventne mjere uvršteni su Gunja, Drenovci i Rajevo Selo. Svim kućanstvima Vinkovački vodovod i kanalizacija osigurao je nove priključke ili obavio rekonstrukciju postojećih te rekonstrukciju dijela vodovodne mreže i bušenje novih bunara. Očekivalo se da će aktivnosti ubrzo krenuti i na području Općine Vrbanja i da će se na regionalni vodovod uskoro priključiti i krak Đurići - Račinovci, ali to se nije dogodilo.

Vodosprema i cjevovod

Direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije Dražen Milinković pojašnjava da je projekt već odavno izrađen i kandidiran prema Hrvatskim vodama, pregledan i usuglašen, prije dvije godine napravljena je i kompletna studija, građevinske dozvole su ishođene, a pojedini dijelovi tog projekta, odnosno cjevovoda, već su napravljeni. VVK je svoj dio posla odradio, a sada su na potezu Hrvatske vode.

- Vodosprema Drenovci, koja je krucijalna za Cvelferiju, polovično je napravljena za vrijeme poplava - kaže Milinković. Uz nju treba riješiti i spojni cjevovod Vrbanja - Soljani - Strošinci te krak prema Đurićima i Račinovcima, a ukupna vrijednost investicije je oko 30 milijuna kuna. Prema očekivanjima, ako sve bude išlo prema operativnom planu, spomenutih pet sela u Cvelferiji za dvije do tri godine dobit će vodu iz regionalnog vodovoda.

Milinković napominje da je situacija što se tiče vodooopskrbe na vrbanjskom području sada zadovoljavajuća.

- Izbušili smo nove bunare, napravili rekonstrukciju vodotornja i određenom intervencijom ublažili probleme koji su se javljali - kazao je.

Građevinska operativa

Vodoopskrba je jedan od gorućih problema na tom području jer je kapacitet postojećeg bunara bio ograničen i svako malo dolazilo je do nestanka vode, posebice tijekom ljetnih mjeseci kada je potrošnja povećana. U Strošincima je prije nekoliko dana prilikom uzorkovanja na jednom mjestu utvrđeno bakteriološko zagađenje vode u javnom vodoopskrbnom sustavu i voda je privremeno proglašena nepitkom. Iz VVK-a preventivno su upozorili korisnike da prije upotrebe vodu za piće ili pripremu hrane obavezno treba prokuhati. Obavljena je dezinfekcija i ispiranje vodovodne mreže, stanje javne vodoopskrbe u vodoopskrbnom sustavu je normalizirano i od danas se voda ponovno može koristiti za piće.

- Priključkom na regionalni vodovod i kvalitetnim rješenjem pitanja vodoopskrbe potaknuli bismo i našu građevinsku operativu jer 30-ak milijuna kuna nije mala investicija. U tom su istom paketu, odnosno u projektu i izrađenoj studiji koji su dobili pozitivno mišljenje, i vodospreme Županja, Slakovci i područje Otoka i Komletinaca. Na tom cijelom području sufinanciranje bi bilo manje od šest posto, što je za nas prihvatljivo. Sve je u završnoj fazi i ovih će dana biti sve definirano - kaže Milinković.

Milinković napominje da je vrlo važno nastaviti ulaganja u ruralnim područjima Vukovarsko-srijemske županije jer ljudima treba osigurati sve preduvjete za kvalitetan život. A u posljednje vrijeme Vinkovački vodovod i kanalizacija uspješan je u povlačenju sredstava iz europskih fondova za realizaciju brojnih projekata kojima će kvaliteta vodoopskrbe i odvodnje u najistočnijoj hrvatskoj županiji biti na vrlo visokoj razini.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Konačno rješenje

Inače, sva naselja u Vukovarsko-srijemskoj županiji imaju vodovodnu mrežu i dovoljnu količinu vode, čija je kvaliteta u skladu s kriterijima ispravnosti. Na kritičnijim područjima buše se novi zdenci dok se ne priključe na regionalni vodovod, što je konačno rješenje koje će svim korisnicima osigurati najkvalitetniju pitku vodu. A regionalni vodovod svoju je važnost pokazao upravo u svibnju 2014., u kriznoj situaciji, kada je Sava prijetila općim potopom županjske Posavine, jer u naseljima gdje je prošao vodoopskrba ni u jednom trenutku nije bila prekinuta. Kvalitetnu i zdravstveno ispravnu pitku vodu cijelo vrijeme imala su poplavama ugrožena naselja - Županja, Bošnjaci, Posavski Podgajci, Štitar i Babina Greda.

na potezu

VVK JE SVOJE NAPRAVIO, SLIJEDE HRVATSKE VODE

30

milijuna kuna ukupna je vrijednost investicije

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana