Mozaik
IZLOŽBA U KARLOVCU

Nik Titanik i smiješna babetina Štefica Jambriščak
Objavljeno 8. studenog, 2017.

Samostalna izložba našeg poznatog karikaturista Nika Titanika pod nazivom “Nik Titanik i Štefica Jambriščak stali su u Karlovcu” bit će u četvrtak, 9. studenoga otvorena u Karlovcu.

Nik Titanik održao je radionice crtanja karikature pod nazivom “Mala škola geg i portretne karikature i crtanja smiješnih babetina poput Štefice Jambriščak, njenog muža Jože i pokojeg političara” na ovogodišnjem Malom ZILIK-u, te će se prvi put predstaviti karlovačkoj publici na samostalnoj izložbi.

Na izložbi neobičnog postava posjetitelji će moći razgledati izbor od 160 karikatura nastalih u posljednje tri godine. Nikola Plečko poznat kao Nik Titanik jedan je od rijetkih karikaturista koji i dalje dnevno objavljuje dvije karikature, te u suradnji s jednim dnevnim novinama pronicljivo komentira aktualna događanja i pojave u društvu. U svojim karikaturama ne štedi nikoga. Likovi iz političkog, estradnog i sportskog života podložni su njegovoj britkoj oštrici, dok u kolorističnim crtežima glavnu ulogu igra jedina ženska protagonistica hrvatske karikature – Štefica Jambriščak.

Karikatura je područje umjetnosti koje zahtijeva pronicavo opažanje i aktivno promišljanje svijeta oko sebe. Ona se poigrava životnim činjenicama upozoravajući pritom na ključne probleme u društvu, dok humor istovremeno ublažuje i potencira težinu istine. U svijetu karikature nema licemjerja i lažnog morala, već ilustracija tumači ponekad okrutnu realnost zaodjevenu u britki humor. U ulozi lucidnog kroničara aktualnog vremena Nik Titanik britkim humorom upozorava na neuralgične točke društva i države provocirajući reakciju, odnosno ne dopuštajući pojedincu da se uljuljka u izopačeno stanje današnjice akceptirajući ga kao normalno. Živim bojama, osebujnim likovima i s mnoštvo detalja Nik Titanik karikaturama ilustrira, problematizira i propitkuje probleme u društvu, potičući promatrača na aktivno promišljanje društva i vremena u kojem živi. Karikatura, unatoč postupnom nestajanju iz tiskanih medija, i dalje ostaje prijeko potrebno sredstvo kritike koje utječe na javno mišljenje i upozorava na aktualne probleme - ističe se u najavi izložbe, koja ostaje otvorena do 23. studenoga. N.Vek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana