Novosti
ISTRAŽNO POVJERENSTVO ZA AGROKOR

Manolić optužio Gregurića i Valentića za grijehe u pretvrobi i privatizaciji
Objavljeno 7. studenog, 2017.

Vezani članci

MUP POTVRDIO

Todorić uhićen u Londonu

ZAGREB, 7. studenoga 2017. (Hina) - Predsjednik druge Vlade RH Josip Manolić svjedočio je u utorak pred parlamentarnim istražnim povjerenstvom za Agrokor te ustvrdio da su, kada je Franjo Gregurić postao predsjednik Vlade, otvorena vrata privatizaciji bez kontrole te je kazao da ne ne bi generalizirao da su Gregurić i Nikica Valentić odgovorni za kriminal u pretvorbi i privatizaciji, ali da su odgovorni u trenutku kada su bili na pozicijama.

Ustvrdio je, upitan kako je Ivica Todorić u tri, četiri godine početkom '90-ih uspio pokupovati tolika poduzeća, da odgovore na pitanja o usponu Agrokora treba tražiti kod Vlade demokratskog jedinstva koju je vodio Valentić, a što se tiče Gregurićeve uloge, kazao je da je imao dosta grijeha u pretvorbi i privatizaciji.

Odgovarajući na pitanja Milijana Brkića (HDZ), Manolić je rekao da nije Stjepan Mesić nego on predlagao Antu Todorića za ministra poljoprivrede u prvoj Vladi jer ga je smatrao uspješnim biznismenom, ali je Todorić odustao jer se s Franjom Tuđmanom razišao na pitanju strategije razvoja poljoprivrede. Dodao je i da je Ante Todorić bio privržen poslovnoj struji u HDZ-u, a s obzirom na to da je Valentić pedstavnik te struje, misli da je bila moguća i bliža suradnja. Po njemu, otpada i teza da je Ante Todorić financirao HDZ jer nije mogao financirati nikoga s obzirom na to da je bio privatnik koji je proizvodio i uvozio cvijeće.

Kazao je i da kasnije, kao predstojnik SZUP-a, nije dobivao nikakve predstavke i pritužbe na temu Agrokora. Pojasnio je da ga na toj dužnosti nije zanimalo gospodarstvo nego obrana zemlje, ali da ne može tvrditi da do njega nije došla neka informacija o gospodarstvu, ali da je imao drugačije prioritete. Odbacio je i tumačenja da je projekt privatizacije osmislila UDBA, rekavši da "nijedna obavještajna služba nije tog dometa".

Manoliću nije poznato da je Zagrebačka banka 1991. Agrokoru dodijelila kredit od više od milijardu hrvatskih dinara, ali kaže da je Vladimir Šeks kao potpredsjednik Vlade bio u poziciji reagirati na to kada ga je u izvješću upozorila Financijska policija. Rekao je da kredite tom koncernu nije davala ni Iliria banka kojoj je bio na čelu Nadzornog odbora.

Međutim, pozitivno je odgovorio na pitanje je li PBZ za vrijeme direktora Martina Katičića bila "bankomat HDZ". "Mislim da je to – to", rekao je Manolić, dodavši da se slaže s tvrdnjama bankarskih stručnjaka da su Todorić, Kutle i Gucić bili korisnici 50 posto menadžerskih kredita. Ustvrdio je i da su krediti koji su se nenamjenski trošili bili mrlja našeg gospodarstva, jer su se za njih prijavljivali ljudi koji su tvrdili da će ulagati u razvoj, ali su novac trošili za osobne potrebe, dok su im garancija bili objekti koji se kupuju što je "pomalo lopovluk".

Istaknuo je i da koncept 200 bogatih obitelji koji bi upravljali Hrvatskom nikada nije zaživio u politici, nego su iza njega stali oni koji su na kriminalan način stekli bogatstvo. Osobno se u pretvorbi, rekao je, zalagao za vaučerizaciju, ali kako se državni vrh nije oko toga mogao dogovoriti, bio je jedan od onih koji su prelomili odluku da se ide u privatizaciju, ali ne s ciljem stvaranja 200 bogatih obitelji nego uspješnih poduzeća.

Kazao je da je u tom procesu vjerojatno bilo i onih koji su uživali političku podršku te da misli da je Todorić nije trebao, ali ju je mogao imati od onih koji su ga poznavali kao dobrog biznismena, ilustriravši to činjenicom da je od "malog poduzeća, Jamnice, prćije napravio veliko poduzeće".

Potvrdio je da su u pretvorbi sudjelovali predstavnici dijaspore, ali ne zbog stranačke pripadnosti nego zato što su bili bogat, kao i članovi Saveza komunista koji nisu bili diskriminarni, ali i hrvatski branitelji.

Na kraju svjedočenja Manolić je imao i poruku za povjerenstvo te je istaknuo da je "nezamislivo u parlamentarnoj demokraciji da ovo povjerenstvo prestane s radom kad državni odvjetnik počne s istragom”. Dozvoljavate jednom običnom činovniku koji se zove državni odvjetnik da u 'out' baci dio Sabora, ja taj zakon nisam vidio, ali to je sigurno protuustavno", zaključio je Manolić.

PREDSJEDNICA GRABAR-KITAROVIĆ:

Agrokor među najvećim skandalima u hrvatskoj povijesti, saborsko povjerenstvo mora nastaviti

 

ZAGREB (Hina) - Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u utorak da saborsko istražno povjerenstvo treba pomoći u rasvjetljavanju slučaja Agrokor, jedne od najvećih afera u hrvatskoj povijesti, pa i pod cijenu promjene zakona.

Predsjedničino mišljenje razlikuje se od stajališta hrvatske vlade koja, pozivajući se na zakon o istražnim povjerenstvima, smatra da saborsko istražno povjerenstvo treba prestati raditi ako se pokrene sudski postupak o nekoj temi koju povjerenstvo istražuje.

"Želim da sve bude transparentno, da javnost zna istinu",  rekla je Grabar-Kitarović u izjavi novinarima na rubu poslovne konferencije u Zagrebu.

Kazala je da je svjesna da kod saborskog istražnog povjerenstva postoje zakonska ograničenja, "međutim, mislim da je uvijek fleksibilnost potrebna i da se mogu mijenjati i zakoni kada je interes javnosti takav".

U slučaju Agrokora interes je "ogroman", naglasila je predsjednica koja želi da se afera "raščisti, da svi oni koji su krivi u ovome, svi oni koji su nažalost doveli do situacije u kojoj se danas nalazi koncern Agrokor da odgovaraju za to".

Afera Agrokor jedan je "najvećih skandala u hrvatskoj povijesti, jer jako utječe na hrvatsku gospodarstvo, na stabilnost, na brojne kreditore, kooperante i na susjedne zemlje", kazala je predsjednica.

Ovo nije prvi put da se Grabar-Kitarović založila za nastavak rada saborskog povjerenstva za Agrokor, a premijer Andrej Plenković nedavno je zbog toga izjavio kako mu se čini da "predsjednica nije dovoljno upućena" u taj slučaj.  

Grabar-Kitarović nije mogla komentirati navode da je policiji poznata adresa vlasnika Agrokora Ivica Todorića, za kojim je raspisana tjeralica.

"Ne znam njegovu adresu, čula sam da je u Velikoj Britaniji, ali ne znam njegovu adresu", rekla je.

Grmoja: Manolić podrcrtao odgovornost Gregurića i Valentića


- Član saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor Nikola Grmoja (Most) istaknuo je u utorak da je nekadašnji predsjednik Vlade Josip Manolić u svom svjedočenju podcrtao odgovornost hrvatskih premijera iz 90-ih, posebice Nikice Valentića i Franje Gregurića, za kriminalnu pretvorbu i privatizaciju.

Bitno je da je Manolić podcrtao odgovornost Nikice Valentića i Franje Gregurića za kriminalnu pretvorbu i privatizaciju, te za nenamjensko trošenje kredita u Agrokoru, izjavio je Grmoja nakon Manolićeva svjedočenja pred povjerenstvom.

Grmoja je također ustvrdio kako je propala namjera HDZ-ova člana povjerenstva Milijana Brkića, koji je Manolića pitao o "crvenim tajkunima", a Manolić mu je odgovorio da su oni kasnije bili članovi HDZ-a ili jako bliski toj stranci. 

"Kolega Brkić namjeravao je na tome profitirati, a na kraju se ukopao", rekao je Grmoja.

Možda ste propustili...

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren