Kultura
PANTA RHEI: DVIJE RIJEKE – ČETIRI UMJETNICE U MLU-U

Kako izgledaju akvareli nakon uranjanja u rijeku Dravu?
Objavljeno 8. studenog, 2017.

Muzej likovnih umjetnosti i austrijsko-hrvatska udruga Nova kultura organizatori su izložbe “Panta rhei: Dvije rijeke – četiri umjetnice (Marija Mikulić Bošnjak, Doris Jauk-Hinz, Ana Petrović, Eva Ursprung), koja se u četvrtak, 9. studenoga, u 19 sati otvara u MLU-u i moći će se pogledati sve do 29. studenoga. Kustosica je Edith Risse. U sklopu otvorenja Doris Jauk-Hinz i Eva Ursprung izvest će performans u podne kod Pješačkog mosta – pozdrav rijeci Dravi u Osijeku signalizacijskim zastavicama i uranjanjem spremnika vode iz rijeke Mure u Dravu.

Izložba je dio projekta koji je inicirala udruga Nova kultura iz Graza. Dvije štajerske umjetnice, Doris Jauk-Hinz i Eva Ursprung, predstavljaju se s dvjema umjetničkim stvarateljicama iz Slavonije, Marijom Mikulić Bošnjak i Anom Petrović.

Doris Jauk-Hinz i Eva Ursprung prenijele su u tri industrijske posude od 25 litara izvorsku vodu iz Mure preko kopnenih i vodenih puteva sve do ušća Mure u Dravu, potom do Osijeka te u konačnici do ušća Drave u Dunav. Pružila im se mogućnost zaokružiti nekadašnji dunavski projekt iz 2003. te, krenuvši od izvora Mure u Lungau, slijediti put najveće štajerske rijeke do Hrvatske i pratiti ju na tom putovanju. Prate Muru i Dravu s ceremonijama, ritualima i performansima. Tako će izvorska voda iz Mure pri odvajanju od matice u Hintermuhru biti pozdravljena narodnom glazbom harmonikašice, vožnjom raftingom bit će donesena u Štajersku, dok će joj u Osijeku dobrodošlica biti poželjena performansom. Jedna od vodenih posuda srce je njihove instalacije, u kojoj se pomoću fotografija, videa, epruveta i raznim drugim radnim materijalima nastoji sažeti priroda rijeka u odnosu prema čovjeku, kao i njegovi negativni utjecaji na njih - ističe se u najavi izložbe.

Marija Mikulić Bošnjak je fotografski bilježila krajnje subjektivne dojmove i na osnovi tih inspiracija slikala akvarele koje je naposljetku uronila u vodu Drave. Ove će “slike” biti predstavljene u posudama s dokumentiranim primjercima njihova izvornog stanja – prije nego što su se pigmenti počeli rastvarati. Na ovim (sad već) bijelim komadima papira je u procesu nestajanja uloženog rada vidljiv nihilizam, a dodatno se daje naslutiti i samokritika kao odsjaj uzaludnih ljudskih nastojanja ukroćivanja rijeke.

Ana Petrović krenula je od premise da je bitak postajanje svega i da se on prema tomu ne može pojmiti statično, nego ga je potrebno shvatiti dinamično kao vječitu mijenu. Umjetnica radi sa slovima, koja kao instalacija konstruiraju sljedeće statemente: Nothing to All – All to Nothing, pri čemu tekst postaje samostalnim slikovnim medijem – naslov utjelovljuje istodobno i umjetničko djelo. Recipijenti/ce bi trebali/trebale preispitati tradicionalna mišljenja u odnosu na njihovu upotrebljivost ili svrsihodnost u našem digitaliziranom svijetu. N.Vek.

MARIJA MIKULIĆ BOŠNJAK

Rođena 1983. u Slavonskom Brodu, živi u Osijeku, a u Vukovaru predaje likovnu kulturu. Samostalne izložbe (izbor): 2016: Sjecišta identiteta, Muzej brodskog Posavlja, Slavonski Brod; 2015: Grey, Galerija Kazamat, Osijek; Sjecišta identiteta, Muzej likovnih umjetnosti, Osijek; Diskurzivna bojišnica, Galerija Inkubator, Zagreb; Blank, Zelena dvorana, Velika galerija grada Zaboka.

ANA PETROVIĆ

Rođena 1985. u Bjelovaru, živi i radi u Osijeku. Diplomirala je 2011. na UAOS-u, gdje je asistentica (animirani film i novi mediji). Suosnivačica je umjetničke organizacije POPUP, koja djeluje od 2012. i kojoj je cilj proširiti svijest o suvremenoj umjetnosti u alternativnim izlagačkim prostorima. Multimedijalna umjetnica, u svom radu bavi se istraživanjem granica medija. Izlaže radove na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Možda ste propustili...

SAŠA DOŠEN NA SVEUČILIŠNOM PONEDJELJKU U GISKO-u

Nadrealno i svakidašnje u teatru figura Zlatka Boureka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POČEO FESTIVAL KLASIČNE I SAKRALNE GLAZBE

‘‘Dani Kamila Kolba‘‘ prikaz lika i djela svestranog umjetnika

2

PREMIJEROM GAVRANOVA "TAJKUNA" U ZAGREBU OTVORENI VII. BOBIJEVI DANI SMIJEHA

Osječki HNK u Histrionima u utorak

3

KEREMPUHOV “USTAV RH”

Četiri nagrade u tri dana