Novosti
WTM U LONDONU

Optimizam u turističkoj industriji
Objavljeno 7. studenog, 2017.

Svjetska turistička i industrija putovanja u 2018. nadaju se nastavku rasta, čemu u prilog idu ovogodišnji izvrsni rezultati, uz poruku da je jako važno održivo upravljanje turizmom kako bi se izbjegle pojave poput prekomjernog turizma i fobije od turizma. To je jedan od glavnih zaključaka s okruglih stolova i prezentacija na prvom danu Svjetske turističke burze WTM u Londonu koja je u ponedjeljak počela s radom te će do 8. studenoga na više od 80 skupova obraditi brojne teme. To su prije svega održivost i “overtourism”, za kojeg je na jednom skupu ocijenjeno da je moguće kako ga proizvode Instagram i druge društvene mreže. Tome, kako je rečeno, pridonose i trendovi u ekonomiji dijeljenja preko čijih se platformi sve više rezerviraju smještaj i letovi, što znatno utječe na poslovanje tradicionalnih kompanija koje u tome vide veliku prijetnju, ali se i sve više okreću kombinaciji tradicionalnog i takvog poslovanja.

Terorizam se također spominjao, posebice u svjetlu činjenice da je u Velikoj Britaniji ove godine bilo pet velikih napada, uz česte manje, što jednako snažno zabrinjava poslovni sektor i turiste. Važna tema na skupovima na WTM-u je i utjecaj Brexita na britansku turističku industriju koja je među pet najvećih u svijetu, odnosno zabrinutost oko eurozone. Prema istraživanju koje je WTM proveo među britanskim turistima i turističkim kompanijama, cijene u turizmu diljem svijeta rast će nagodinu za približno četiri posto u hotelima i do tri posto u prijevozu, ali ne očekuje se da će to smanjiti potražnju. H

PROMIDŽBA HRVATSKE

Na WTM-u je i službeno počela promidžba hrvatske turističke ponude na sajmovima za sljedeću turističku godinu. Na sajmu su i ministar turizma Gari Cappelli te direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, koji ovu priliku koriste za brojne poslovne sastanke i susrete s najvažnijim partnerima na tržištu Ujedinjene Kraljevine. U prvih deset mjeseci ove godine s tog tržišta u Hrvatskoj je ostvareno više od 785 tisuća dolazaka i 4,1 milijun noćenja britanskih turista. D.Pav.

Možda ste propustili...

PROGRAM “ZAŽELI” U OSJEČKOJ ŽUPANIJI

Tisuću žena skrbit će se o 4700 osoba

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRESUDA BRANKU BUKLIJAŠU

Bivšem dekanu četiri godine zatvora

2

UDRUGA ZA PROMICANJE PRAVA PACIJENATA

Uskoku prijavili više korumpiranih liječnika

3

BOŽIĆNA PORUKA NADBISKUPA HRANIĆA:

Posvojiti i udomiti dijete povlašteni je oblik slavlja