Novosti
HRVATSKA BANKA ZA OBNOVU I RAZVITAK

Za izvoz i jačanje gospodarstva 8,4 milijarde kuna
Objavljeno 7. studenog, 2017.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u prošloj je, i prvih devet mjeseci ove godine, kroz garancije, kredite i osiguranja izvoza podržala hrvatski izvoz s 8,4 milijarde kuna, rečeno je na 16. HBOR-ovoj Međunarodnoj konferenciji o poticanju izvoza.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić istaknula je važnost HBOR-a u poticanju izvoza podsjećajući kako je prošli tjedan predstavljen novi proizvod HBOR-a koji omogućava povoljno i kvalitetno kreditiranje na dugi rok, uz niske kamatne stope, a financirano iz europskih fondova. Izvoznici su ti koji se natječu na međunarodnom tržištu, oni su ti kroz koje se najbrže prenose znanja, tehnologije, novi proizvodi, oni su ti koji hrvatsko gospodarstvo integriraju i povezuju s međunarodnim tržištem, naglasila je Dalić.

Smatra i kako je za izvoznike izuzetno važna javna rasprava o ulasku Hrvatske u eurozonu. “Cilj je da u razdoblju od pet do sedam godina Hrvatska postane članica eurozone i na taj način ukloni brojne rizike koji sada opterećuju hrvatsku ekonomiju, a time i izvoznike”, istaknula je.

Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko poručila je da će se HBOR i u budućnosti snažno fokusirati na izvoznike. “Tu smo da vas slušamo. Želimo čuti sve vaše prijedloge, inicijative, ali i kritike. Iz kritika možemo najviše naučiti”, kazala je.

Izvoznici u ukupnom broju poduzetnika imaju udjel od 15 posto, no zapošljavaju 50 posto ukupno zaposlenih, sudjeluju sa 66 posto u ukupnim prihodima, a u troškovima istraživanja i razvoja s 80 posto. H

IZVOZNICE EURO ŽELE ŠTO PRIJE

Hrvatskim izvoznicima važno je da što prije uđu u eurozonu zbog manjeg troška kapitala i rizika izvoza, kao i tečajnih razlika koje će nestati, što znači da će oni biti konkurentniji u odnosu na izvoznike iz drugih zemalja, rekao je predsjednik Uprave Končara EI te predsjednik udruge Hrvatskih izvoznika Darinko Bago. Na upit novinara koje će benefite izvoznicima donijeti uvođenje eura, Bago je izrazio nadu da će taj proces trajati što kraće te da će Vlada, Hrvatska narodna banka i svi ostali uložiti maksimalne napore da se taj proces što više ubrza.

Možda ste propustili...

MINISTAR GOSPODARSTVA DARKO HORVAT NAJAVIO:

Dva moguća partnera za Uljanik

KONFERENCIJI O KARCINOMU "FIGHT & WIN"

Od raka u Hrvatskoj umire svaka četvrta osoba

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BOJAN BODRAŽIĆ, PREDSJEDNIK UDRUGE “UPRAVITELJ”

Energetska obnova: Zbog skupljih radova upitna isplativost

2

NESLUŽBENE INFORMACIJE STIŽU IZ SLOVENIJE

Novi Agrokor preuzet će
konzorcij hrvatskih tvrtki

3

ZA ZAKON KOJI POSTOJI VEĆ TRI GODINE NEKI NISU NI ČULI?!

Humanitarne akcije: Svaka kuna koju prikupite, mora biti prijavljena