Novosti
REAKCIJA BURZE NA ZBIVANJA U KONCERNU

Dalić: Cijena dionica reflektira ono što je Agrokoru učinio Todorić
Objavljeno 6. studenog, 2017.

Dionice Agrokorovih tvrtki na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su se malo oporavile, a najveća je dobitnica bila dionica Belja, sa skokom cijene za 145 posto, na 6,06 kuna. Njome je ostvareno 116.000 kuna prometa.

Dionica Leda u redovnom trgovanju bila je najlikvidnija, s prometom od 5,7 milijuna kuna. Cijena joj je skočila za 28,5 posto, na 775 kuna. Time je ta dionica nadoknadila dio gubitka od petka, kada je pojeftinila za gotovo 83 posto i tjedan završila na 603 kune. Znatno je poskupjela i dionica Jamnice, za 16,76 posto, na 7000 kuna, uz promet od 742.000 kuna. Iako uz manje promete, znatne dobitke ostvaruju i dionice Zvijezde, za 35,66 posto, na 515,5 kuna te Vupika, za 25 posto, na 10 kuna.

Time su te dionice nadoknadile dio ili sve gubitke zabilježene u petak. Tog prvog dana trgovanja nakon šest mjeseci obustave, cijene dionice Agrokorovih kompanija zabilježile su oštre padove - Jamnice za 89,06 posto, Zvijezde za 80,8 posto, Belja za 69 posto, a Vupika za 56,4 posto. Istodobno, najveća gubitnica u ponedjeljak je bila dionica Žitnjaka, također kompanije iz sastava Agrokora, s padom cijene za gotovo 60 posto, na 70 kuna.

Ivica Todorić na svom je blogu za pad cijena dionica Agrokora optužio izvanrednu upravu i “lex Agrokor”, a potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić smatra da je krivac upravo vlasnik koncerna, bjegunac od hrvatskog pravosuđa.

Martina Dalić izjavila je u ponedjeljak kako se u Agrokorovim kompanijama uredno odvijaju sve poslovne aktivnosti kako bi se očuvala vrijednost za kreditore, kojima je Ivica Todorić ostao dužan više od 40 milijardi kuna. Na upit novinara kako komentira kaznenu prijavu koju je protiv nje podigao Ivica Todorić, potpredsjednica Vlade Martina Dalić rekla je da se radi o prijavi koju je podigao bjegunac i lice s tjeralice, koji se ne odaziva na pozive hrvatskih institucija.

“Mislite li na bjegunca pred hrvatskim pravosuđem, lice s tjeralice i čovjeka koji se ne odaziva na pozive hrvatskih institucija”, odgovorila je protupitanjem. “Ja sam ovdje svaki dan, radim svoj posao, tumačim ono što radim, tumačim sve aktivnosti koje je Vlada poduzela kako bi spriječila i spasila hrvatsko gospodarstvo od posljedica propasti Agrokora, koji je u propast odveo Ivica Todorić. Isto tako, ovdje su svaki dan, rade i redovito primaju plaću radnici koje je Todorić doveo do ruba da nisu imali iz čega primiti plaću”, naglasila je Dalić.

“Što se tiče bilo kakvih prijava, time će se baviti institucije koje se time moraju baviti. One će to ispitati i, kao u svim dosadašnjim slučajevima, pokazat će se o kakvim se lažima i pomaknutosti od stvarnosti radi, što svatko može zaključiti čitajući taj tekst”, naglasila je.

Komentirajući pad cijena dionica Agrokora te kako će to utjecati na mirovinske fondove, Dalić je ocijenila da pad cijena tih dionica reflektira upravo ono što je Agrokoru učinio Ivica Todorić, dovevši kompaniju na rub stečaja.

“Mirovinski fondovi za koje se pretpostavlja da su u jednome dijelu imali neke od tih dionica pod svojim upravljanjem imaju golem portfelj. Je li eventualno došlo do gubitaka mirovinskih fondova, ja to ne znam, ali činjenica je da to sigurno ne može ugroziti i sigurnost mirovina iz drugoga stupa i uredno funkcioniranje mirovinskih fondova”, istaknula je potpredsjednica Dalić.

Ivica Todorić na svom je blogu poručio da se danas i on bori protiv koruptivnog sustava u Hrvatskoj, optužujući pritom Vladu da je kroz “lex Agrokor” “preko noći stvorila sustav u kojem strani utjecaji, lobisti, odabrana odvjetnička društva i kumovi upravljaju državom”. D.Pavlović/H

Ivan Lovrinović

predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku

AKO VLADA ZBOG IČEG PADNE, TO ĆE BITI AGROKOR

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović izjavio je u ponedjeljak da se rad saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor, čiji je i on član, ne smije ukinuti jer javnost treba saznati istinu, te ocijenio kako je Agrokor toliko kompleksan problem da ako Vlada zbog ičega padne, bit će to baš zbog toga koncerna. “Ne smije se onemogućiti i ukinuti rad povjerenstva, i predsjednica je stala na našu stranu, a ako do toga dođe, mi ćemo nastaviti istraživanje jer je ugrožena demokracija i transparentnost u Hrvatskoj”, ustvrdio je Lovrinović u Oporbenom zarezu Hrvatskog radija. Ponovio je i kako podržava inicijativu SDP-a za opoziv Vlade jer smatra da je to jedini način da premijer Andrej Plenković dođe u Sabor i odgovori na neka pitanja između kojih i na ono tko je pisao “lex Agrokor”.

Možda ste propustili...

PRIPREME KRŠĆANSKIH VJERNIKA ZA BOŽIĆ

Danas počinje došašće

MARIO BUREK, URED PRAVOBRANITELJA ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Cilj nam je unaprijediti položaj osoba s invaliditetom u Slavoniji

GLAVNI DIREKTOR HRVATSKE UDRUGE POSLODAVACA

Davor Majetić u UN Global Compactu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana