Osijek
ŠTO ODBIJA KUPCE NEKRETNINA

Mnogi odustaju zbog oglasa “svježe okrečeno” ili “ostavljam namještaj”
Objavljeno 7. studenog, 2017.
Prve reakcije potencijalnog kupca su “sigurno nešto skriva čim je krečio”, kaže vještak Balić

Đakovčanka Marijana gotovo je devet mjeseci u potrazi za obiteljskom kućom na području Osijeka i okolice. Novac za kupnju je osigurala, spremna je i na manje izdatke za eventualnu adaptaciju, no, kaže, ne uspijeva pronaći “onu pravu”.

I nije jedina. Stručnjaci upozoravaju kako se nekretnine na osječkom području teško prodaju ne samo zbog činjenice da ih je na tržištu posljednjih godina previše nego i zato što njihovi vlasnici griješe u pristupu u prodaji. Đorđe Balić, stalni sudski vještak i procjenitelj nekretnina s 46 godina radnog iskustva u ovome poslu, kaže kako već sami oglasi za prodaju kuća i stanova odbijaju kupce jer njihov sadržaj samo im odmaže u nastojanju da prodaju nekretninu.

- Najčešća pogreška koju prodavatelji čine je da netom prije prodaje preboje prostorije i još ih oglašavaju kao 'svježe okrečene'. Prve reakcije potencijalnoga kupca na takvo što su 'sigurno nešto skriva čim je krečio', 'bez veze, ja bih tu volio neku drugu boju', 'zbog toga bezveznog krečenja je digao cijenu, a ja ću to ionako krečiti po svom'. Ponuda tipa 'namještaj ostavljam, odmah useljivo' u startu odbija velik broj kupaca jer tu rečenicu čitaju kao 'zašto bi se meni sviđao nečiji namještaj ili uređenje nekog prostora', te uočavaju namjeru da se trošak iznošenja namještaja koji ne treba prodavatelju nepristojno uvjetuje kupcu - objašnjava Balić. Dodaje i kako treba oprezno pristupiti kupcu kada dođe pogledati nekretninu.

- Najgore što se može napraviti je pri obilasku sugerirati potencijalom kupcu kako adaptirati prostor. Savjeti tipa možete tu napraviti sobu, ako probijete stepenice i slični primjeri su kontraproduktivni. Onaj tko kupuje zna što želi, i u prostoru ili vidi potencijal ili ne vidi. Ovakvi savjeti prodavatelja sigurno ga neće nagovoriti na kupnju jer prodavatelj nije osoba koja može samo tako znati što kupac želi - kaže Balić.

Ivana SOLAR
PONUDA NADMAŠUJE POTRAŽNJU

U Osijeku i okolici i dalje najveći dio potražnje na tržištu nekretninama otpada na stanove, dok su kuće manje tražene. Ponuda znatno nadmašuje potražnju, cijene su niske. Rabljeni stanovi mogu se kupiti već po 700 eura, dok su u novogradnji oko 1200 ili nešto više eura po četvornom metru. Razlike mogu biti velike jer na cijenu utječe doista mnogo toga - lokacija, na kojem je katu, kakvo ima grijanje i koji je energetski razred, kako je opremljen i uređen. Kada su pitanju kuće, u okolici Osijeka mogu se pronaći velik broj onih koje se prodaju za prosječno 400 po četvornom metru, dok je u samom Osijeku cijena “kvadrata” oko 200 eura veća.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSJEČKI RODITELJI DOBILI PODRŠKU PRAVOBRANITELJICE ZA DJECU:

Neprihvatljivo je da se djeci roditelja koji nisu zaposleni onemogućuju upisi u vrtiće

2

NOVI PROSTORI ZA MLADE U RIZIKU

„Legosi u centru”

3

DONACIJA UDRUGE “DAVID I GOLIJAT”

KBC Osijek dobio neonatalni respirator