Osijek
PRIREDBA UDRUGE “LESJA UKRAJINKA”

Osječki Ukrajinci nisu zaboravili svoj jezik
Objavljeno 6. studenog, 2017.

Osječki Ukrajinci okupljeni oko svoje kulturne udruge koja nosi ime književnice Lesje Ukrajinke u nedjelju su priredili svoju godišnju priredbu “Na krilima pjesme” nazvanu prema njezinoj zbirci pjesama iz 1893. godine.

Ovome događaju koji se odvijao u jednom od prostora u Avenue Mallu nazočili su i gosti iz ukrajinskih kulturno-prosvjetnih društava “Taras Ševčenko” iz Kaniže i “Andrij Pelih” iz Šumeća (Brodsko-posavska županija) te “Karpati” iz Lipovljana (Sisačko-moslovačka županija), kao i učenici Osnovne škole “Antun Matija Reljković” iz Bebrine kod Slavonskog Broda koji njeguju ukrajinski jezik i kulturu prema modelu C.

O velikoj ukrajinskoj književnici i prevoditeljici te političkoj, građanskoj i feminističkoj aktivistici govorili su Andrej i Anamarija Has, a učenici iz Bebrine izveli su ulomak iz Ukrajinkine mitološke drame “Lisova pisnja” (“Šumska pjesma”). Potom je Hana Pešo iz Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva “Lesja Ukrajinka” iz Osijeka otpjevala narodnu pjesmu “Cvite teren” (“Cvate trnje”), a Oksana Sturko i Natalija Tomkiv “Hamericki kraj” (“Američka zemlja”), foklornu pjesmu koja govori o vremenima ukrajinskog iseljavanja. Otpjevana je i pjesma u čast ukrajinskih branitelja koji svakodnevno ginu u Donbasu. Nastupila je i slovačko-ukrajinska obitelj Žagar, točnije Marija (violina), Petar (glas, udaraljke) i njihov otac Andrej (violina), izvodeći dvije ukrajinske pjesme. Dječji foklorni ansambl iz Šumeća otplesao je ukrajinski narodni ples hopak. Na završetku je nastupio mješoviti zbor ukrajinske kulturne udruge iz Lipovljana koji su izveli nekoliko narodnih pjesama iz svoje pradomovine.

Prema riječima Oksane Martinjuk, predsjednice UKPD-a “Lesja Ukrajinka”, suorganizator godišnje priredbe bila je i krovna udruga Ukrajinska zajednica u Hrvatskoj. D. Celing

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas