Osijek
IZOBRAZBA O SPRJEČAVANJU GOVORA MRŽNJE

Anonimni komentatori često siju govor mržnje
Objavljeno 6. studenog, 2017.

Esseker Centar jučer je u prostorijama Volonterskog centra Osijek ugostio program izobrazbe s naslovom “Pravne implikacije govora mržnje s posebnim osvrtom na govor mržnje na internetu” u organizaciji Centra za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka.

- Program je jučer bio namijenjen predstavnicima medija i udruga civilnog društva, a u utorak će njemu nazočiti studenti - rekla nam je Natalija Havelka, pravna savjetnica u osječkom Centru za mir.

Dodala je kako je riječ o projektu “Koalicija pozitivnih glasnika za borbu protiv govora mržnje na internetu” koji financira Europska komisija, točnije Opća uprava za pravosuđe u razdoblju od listopada 2016. do 30. rujna 1918. Cilj ove izobrazbe, kako je istaknula Havelka, bio je pružiti sudionicima pregled međunarodnog i nacionalnog pravnog okvira vezanog uz govor mržnje s osvrtom na dostupnu praksu nacionalnih i europskih sudova. Bilo je govora i o stanju medijskih sloboda te govoru mržnje u Hrvatskoj. Tijekom interaktivne radionice obrađivale su se teme kao što je uporaba jezika na internetu, o pravima i slobodama korisnika i novinara te osvješćivanju o posljedicama izražavanja pojedinaca na internetu. Izobrazbu su održale dr. sc. Maja Munivrana Vajda, izvanredna profesorica na Katedri za kazneno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, i magistrica prava Tena Dundović iz Osijeka. Odgovarajući na novinarsko pitanje, znanstvenica iz Zagreba naglasila je kako je vrlo teško odrediti granicu između onoga što je dopušteno slobodom izražavanja koja je jedno od temeljnih ljudskih prava i govora mržnje. Naime, sloboda govora nužno ima i određena ograničenja koja se upravo tiču suzdržavanja od govora mržnje i pozivanja na nasilje. Poseban problem čini, kako je istaknula, internet na kojem anonimni komentatori često siju govor mržnje prema etničkim, rasnim i spolnim manjinama. D. Celing

Možda ste propustili...

BORBA PROTIV SMRDLJIVIH MARTINA

Pomažu češnjak, žuti papir, menta i sapun

UOČI ZIME U NEMETIN STIGLE NOVE KUĆICE

HNS-ovci donirali hranu i potrepštine osječkom Azilu

I DALJE NAJTEŽE DO POSLA STARIJI OD 50

Nezaposlenost smanjena za 24 %

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJSTARIJA OSJEČKA SLASTIČARNICA, NA ISTOJ DONJOGRADSKOJ LOKACIJI OD 1945.

Obiteljska slastičarnica Orijent
čuvena po talijanskoj krempiti

2

BIVŠI LOGORAŠI SRPSKIH KONCLOGORA OKUPILI SE U OSIJEKU

Rehak: Mi koji smo branili Hrvatsku još se nalazimo na Interpolovim tjeralicama

3

JESENSKE ZARAZNE BOLESTI

Epidemija šarlaha u nekim vrtićima nakon 15 godina

oglas