Osijek
ČEPINSKA KNJIŽNICA

Školarci u čitateljskom klubu raspravljali o lektiri i čitanju
Objavljeno 7. studenog, 2017.

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige čitateljski klub “Ključ” posjetili su osmaši iz Osnovne škole Miroslava Krleže. Voditeljica Narodne knjižnice Centra za kulturu Čepin Marija Čačić kaže kako je njih jedanaestero raspravljalo sa stalnim članicama kluba o djelu “Duga” Dinka Šimunovića.

- U neformalnom druženju i raspravi o pročitanom djelu dotaknuli smo se i današnje percepcije muško-ženskih prava i pravila ponašanja. Porazgovarali smo o lektirama i djelima koje bi oni voljeli vidjeti na popisu lektire, a naše su im starije članice opisale kako je izgledao sat lektire dok su one pohađale osnovnu školu. U ugodnom i opuštenom razgovoru saznali smo kako provode slobodno vrijeme te naučili nešto i o njihovim čitateljskim navikama. Sastanak smo završili Šimunovićevom snažnom rečenicom: “Sjetiše se, da nekad davno, davno u njihovoj mladosti bijaše i u njima neko svjetlo, što ih žeglo i dizalo, ali ga oni malo pomalo gasili, jer su mislili, da toga svjetla ne treba, jer ga ni drugi nijesu imali” - ističe Čačić i napominje kako se nadaju da će njihovo svjetlo puno ambicije, želja i zaigranosti gorjeti još dugo, kao što još gori veselih i uvijek nasmijanih članica kluba.

Čepinsku je knjižnicu posjetilo i dvadesetero učenika 2. razreda Osnovne škole “Vladimir Nazor” u pratnji učiteljice Katarine Vanđa i školske knjižničarke Ingrid Propadalo. U kratkom obilasku knjižničarke su im pokazale knjige koje imaju na raspolaganju.

- Upoznali smo ih s katalogom knjižnice, dječjim kutkom, godišnjim aktivnostima namijenjenima njihovoj dobi te smo im objasnili razliku između školske i narodne knjižnice. Djecu je zainteresirala knjižnica te su bila puna pitanja. Uvijek nas razveseli kad djeca pokažu interes za knjižnicu, knjige i knjižničarsku struku, dvije su učenice već izrazile želju da jednog dana postanu knjižničarke. Druženje smo završili čitanjem zagonetki, a mi se nadamo da im odlazak u knjižnicu neće biti zagonetka te da će nas nastaviti redovito posjećivati - očekuje Čačić. D. Pejić

Možda ste propustili...