Osijek
PREDSTAVLJEN CENTAR ZA IZVRSNOST

Darovita djeca sada mogu ostvariti svoj potencijal
Objavljeno 7. studenog, 2017.

Nakon dugotrajnih priprema i razvijanja funkcionalne strategije, protekle je subote napokon počela realizacija projekta osječkog Centra za izvrsnost. Stoga je, nakon prvih uspješnih radionica, taj hvalevrijedan projekt u ponedjeljak i službeno predstavljen, kada su voditelji projekta, uz zamjenicu gradonačelnika Žanu Gamoš, iznijeli prve dojmove i planove rada s darovitom djecom.

Dražen Brust, voditelj Odsjeka za prosvjetu, tehničku kulturu, djecu i mladež Grada Osijeka, na početku je naglasio da je realizacija Centra za izvrsnost potpuno logičan korak nakon desetljeća aktivnog rada s djecom s posebnim potrebama. Sada i daroviti pojedinci mogu raditi prema za njih osmišljenim programima. Stoga ne čudi što se u samo nekoliko mjeseci na radionice Centra za izvrsnost prijavilo čak 485 učenika, od 5. do 8. razreda osnovne škole, koji će u ovoj školskoj godini sudjelovati na 23 četverosatne radionice. Koordinator cijelog projekta, Željko Rački s Odsjeka za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmyera, predstavio je cilj projekta kao sustavnu identifikaciju darovitih učenika, kako bi im se omogućio razvoj sposobnosti koje će naposljetku biti uložene u stjecanje kompetencija u dvama širokim područjima. Riječ je o jezično-umjetničkim i prirodno-znanstvenim područjima koja će biti zastupljena u osam osječkih osnovnih škola, a provodit će ih mentori prema pripremljenom, interaktivnom i kreativnom programu svaka dva tjedna.

- Sva djeca s područja grada Osijeka bila su uključena u grupno testiranje, koje su pshiolozi proveli zadatcima neutralnog sadržaja, identificirajući naposljetku djecu koja imaju velik kapacitet za učenje - objasnila je psihologinja Željka Knežević–Šubić, članica projektnog tima Centra za izvrsnost.

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Dražen Alerić naglasio je kako je nakon prošlogodišnjeg podrobnog istraživanja s kolegom Brustom došao do zaključka da u cijeloj Hrvatskoj najbolji sustav za darovite učenike ima Varaždinska županija, po uzoru na koji je napravljen i cjelokupni program osječkog Centra za izvrsnost.

- Grad Osijek je u proračunu za 2018. godinu osigurao 500 tisuća kuna za provedbu ovog projekta, a dugotrajna priprema je naposljetku opravdana pozitivnim povratnim informacijama od motiviranih učenika, ali i oduševljenih nastavnika - zaključila je Gamoš, istaknuvši svijetlu budućnost Osijeka s tolikim brojem darovitih pojedinaca. M. Mandić

NA KONFERENCIJI I RAVNATELJIOSAM OSJEČKIH OSNOVNIH ŠKOLA

Na konferenciji su bili i ravnatelji osam osječkih osnovnih škola, koje ujedno funkcioniraju i kao podcentri Centra za izvrsnost. Napredni program tako je ravnomjerno podijeljen, pa su za radionice iz umjetničkog područja zadužene osnovne škole: Vladimira Becića, Franje Krežme, “Tin Ujević” i Svete Ane, a prirodno-znanstvene radionice svaki će se drugi vikend održavati u osnovnim školama: “Retfala”, Antuna Mihanovića, “Mladost” i Jagode Truhelke.

500

tisuća kuna osigurano je u gradskom proračunu za 2018. godinu za ovaj projekt

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas