Novosti
KOMEMORACIJA JASNI BABIĆ

Cijeli život podredila je novinarstvu i otišla je zadovoljna
Objavljeno 6. studenog, 2017.

Istaknuta novinarka Jasna Babić (1957. - 2017.) cijeli svoj život podredila je novinarstvu i otišla je zadovoljna onim što je učinila, rečeno je u ponedjeljak u Zagrebu na komemoraciji posvećenoj toj članici Hrvatskog novinarskog društva u dupke punoj Velikoj dvorani Novinarskog doma.

Predsjednik HND-a Saša Leković kazao je da je Jasna Babić novinarka koja je pisala s mnogo strasti bez obzira na to o kojoj se temi radilo, tko je njezine tekstove objavljivao i pod kojim uvjetima je radila. A često je radila krećući se na rubu, pa i u opasnim područjima isprepletenih interesa u kojima je teško razlučiti senzacionalna otkrića od zavodljivih opsjena, kazao je Leković i dodao da likove iz svojih priča nije štedjela, a još manje je štedjela sebe.

Na svoju korist nije uopće mislila. Čak i kada su je prijatelji prije nekoliko godina upozoravali na prve tada još naoko benigne simptome prve bolesti – nije otišla liječniku, nego na teren, misleći samo na novu priču, kazao je Leković i dodao da je Jasna za rad u 1996. dobila Nagradu Marija Jurić Zagorka za istraživačko novinarstvo te prije nekoliko mjeseci Nagradu za životno djelo Otokar Keršovani za 2016. godinu.

Mnogo je lijepih riječi o Jasni napisano i izrečeno od kada nas je napustila, ali je i s mnogo gorčine nerijetko ponavljano kako je Jasna umrla sama i zaboravljena od svih. Koliko god bila razumljiva emocija, to međutim nije točno. Oni koji ostavljaju i zaboravljaju ljude Jasni nisu nedostajali, a onima koji su uvijek bili i ostali uz Jasnu spominjanje ne treba jer nisu to činili zbog sebe, nego zbog nje, zaključio je predsjednik HND-a.

U zadnjem intervjuu, za portal HND-a, Jasna Babić je kazala: Nemam nikakvih frustracija. Moja je zadovoljština što sam neke stvari predvidjela i objavila unaprijed. Nije mi bila ambicija nikoga poslati u zatvor, jer dok su ratni zločinci naši heroji, ne vidim razloga da ijedan od naših utajivača poreza bude u zatvoru. Ostat će zapamćene njezine riječi koje su citirane na dodjeli Nagrade za životno djelo Otokar Keršovani za 2016., na koju nije mogla doći: “Slobodu nam nitko neće dati, novinari imaju onoliko slobode koliko su je sami napravili. Ni više ni manje. I ne želim uopće da mi Sabor, da mi bilo tko jamči slobodni prostor, jer to znači da mi je darovan. Kad je nešto darovano, kad je sloboda darovana, bila to i sloboda novinarstva - onda se, brate mili, može i oduzeti. Onaj tko daje, taj i uzme.” H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana