Regija
NEUOBIČAJENA TERMINOLOGIJA U DJEČJEM VRTIĆU VUKOVAR 1

I alergična i darovita djeca su djeca s posebnim potrebama?
Objavljeno 6. studenog, 2017.

VUKOVAR - U Dječji vrtić Vukovar 1 upisano je 24 djece s posebnim potrebama, a vrtiću su dodijeljena samo tri asistenta, što je šokantan podatak i jasno govori koliko je gradskim vlastima stalo do najmlađih Vukovaraca - istaknuli su čelnici vukovarskog SDP-a, naglasivši kako su vijest o nedovoljnom broju asistenata dobili od nezadovoljnih roditelja čija djeca pohađaju taj vrtić. Dodali su kako su gradovi poput Varaždina za tu namjenu sredstva dobili od europskih socijalnih fondova te je, ako nema novca za asistente, i vukovarska vlast trebala učiniti isto.

Ovako plasiran podatak, potvrđen i uvidom u dopis koji je SDP-u dostavljen iz vrtića, doista zvuči alarmantno i na prvi pogled ukazuje na nebrigu Grada o potrebama malih Vukovaraca. Stoga smo pojašnjenje zatražili od ravnateljice vrtića Mirjane Kulić, upitavši jesu li prema osnivaču iskazali potrebu za više asistenata i kako se uopće odvija rad s djecom.

- Nepotrebno je dignuta prašina jer nam je Grad osigurao onoliko asistenata koliko smo tražili. Imamo troje djece sa zdravstvenim poteškoćama i neurološkim oštećenjima i s njima asistenti rade jedan na jedan, jer drugačije i nije moguće. Ne može jedan asistent raditi s više djece - rekla je ravnateljica, dodajući kako je u preostalim slučajevima riječ o djeci kojoj asistenti nisu potrebni, jer je riječ o mališanima s posebnim potrebama u procesu prilagodbe, s posebnim potrebama u socioekonomskom razvoju i razvoju navika te djeci s posebnim potrebama u zdravlju, ponajprije onoj koja su na nešto alergična.

- Imamo stručni tim defektologa i logopeda koji su za svako dijete napisali pojedinačne programe koji se realiziraju u suradnji s odgojiteljicama. Nedavno sam na sjednici Gradskog vijeća podnosila izvješće o radu za prošlu pedagošku godinu i na tu me temu nitko ništa nije pitao, a sada se preko naših leđa nastoje prikupiti politički bodovi - navela je ravnateljica.

I doista, u materijalima koje je vrtić proslijedio Vijeću na usvajanje precizno su navedene sve poteškoće koje pojedina djeca imaju, a pod poteškoće u socioekonomskom razvoju i razvoju navika navedeni su, primjerice “pretjerani apetit, odbijanje hrane, lako otklanjanje pozornosti, agresivnost, emocionalni ispadi”, dok je pod djeca s posebnim potrebama u zdravlju evidentiran broj djece koja su alergična na hranu, djeca sa smetnjama vida, respiratornim smetnjama, te ona koja su neuhranjena ili pretila... Nedvojbeno je da vrtići trebaju imati takve podatke, no krajnje je – najblaže rečeno – neuobičajeno da se takva djeca svrstavaju u one s posebnim potrebama. U Vrtiću Vukovar 1 očito smatraju kako je posebna potreba daleko širi pojam od konteksta u kojem se u većini slučajeva taj termin koristi, tim prije što nam je ravnateljica rekla kako u djecu s posebnim potrebama pripadaju i darovita djeca. Dragana Korpoš

Jesu li vijećnici izvješće pročitali?

U Vrtiću Vukovar 2, u kojem se rad s mališanima odvija uglavnom na srpskom jeziku, očito imaju drugačiji pristup definiranju pojma “posebna potreba”, pa su na upit iz SDP-a odgovorili kako imaju jedno dijete s poteškoćama u razvoju i jednog asistenta. U svakom slučaju došlo je do težeg šuma u komunikaciji između gradskog SDP-a i Vrtića Vukovar 1, a s obzirom na to da su u godišnjem izvješću detaljno navedene kategorije posebnih potreba, otvara se pitanje jesu li vijećnici izvješće pročitali i zašto nisu reagirali ako im nešto nije bilo jasno.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MIRJAM JUKIĆ PROTIV BOLESTI S 1000 LICA

Zaplakala sam samo kada sam majci javila da imam multiplu

2

AMERIČKI SAN RAFAELA SPAJIĆA PRETVOREN U STVARNOST

Đakovčanin vještinama nogometa uči Amerikance od - LA-a do Havaja!

3

ZBOG VLAGE STANARI SE POČELI ISELJAVATI

Obnavlja se zgrada s osam stanova u kojima žive liječnici