Regija
DAN NEOVISNIH KINA

Besplatno “Odisej” i “Mali leteći medvjedi”
Objavljeno 6. studenog, 2017.

SLATINA

U 34 hrvatska kina, pa tako i u Kinu Slatina, danas (utorak, 7. studenoga) održava se prva filmska manifestacija pod nazivom Dan neovisnih kina, koju organizira Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom. Treću obljetnicu postojanja Kinomreža obilježit će na dan osnivanja dvjema besplatnim kinoprojekcijama. U 17 sati bit će prikazana biografska avantura o životu Jacquesa Cousteaua “Odisej” s Lambertom Wilsonom i Audrey Tautou u glavnim ulogama, a film je dijelom sniman i u Hrvatskoj, na Hvaru, Visu i Biševu. U 16 sati za mlađu publiku prikazuju se dvije epizode hrvatske animirane serije “Mali leteći medvjedi” koja je prvi put emitirana 1990. godine, a nastala je u hrvatsko-kanadskoj koprodukciji. Manifestacija je usmjerena na promoviranje kina, kinematografske djelatnosti i filmske kulture.

Prema riječima organizatora, manifestacijom Dan neovisnih kina jednom godišnje pažnja će se pokloniti upravo značenju, vrijednosti i ulozi neovisnih kina u Hrvatskoj.

- Manifestacija je jedinstveno filmsko i kulturno događanje u Hrvatskoj namijenjeno široj javnosti svih dobi, s naglaskom na jačanje i razvoj neovisnih kina te pokretanje nove kulturno-umjetničke i obrazovne ponude u lokalnim sredinama te poticanje i podrška sredinama bez kina na pokretanje filmskih programa. Naš doprinos razvoju filmske pismenosti i filmske publike želimo proslaviti upravo na datum osnivanja Kinomreže te publici tako pružiti prigodan jednodnevni filmski program u revitaliziranim starim gradskim kinima – institucijama s dugom tradicijom širenja medijske kulture - rekli su organizatori.

Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača danas ima 39 članova i 52 kina u 39 gradova i otoka diljem Hrvatske. Među kinima u kojima se održava manifestacija su Kino 30. svibnja (Daruvar), Kino Moslavina (Kutina), Dvorana Relković (Nova Gradiška), Kino Novska, Kino Urania (Osijek), Kino Hrvatski dom (Pakrac) i Kino Slatina.P.Žarković

Možda ste propustili...

POTPISANI UGOVORI O SUFINANCIRANJU

Trima općinama 270.553 kune

DANIJELA POPOVIĆ HOBI ŽELI PRETVORITI OBRT

Od recikliranja jeansa do unikatno oslikanih torbica

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VINKA OŽIVILA NEKADA NAJVEĆU PLANTAŽU

Obnovljeno 600 hektara borinačkog voćnjaka

2

DANIJELA FIRŠT ODLUČILA PROMIJENITIŽIVOT

U 39. godini krenula je u vlastiti posao - lončarstvo

3

STRANKA GA IPAK ODLUČILA ZADRŽATI

Miličević ostaje u Saboru do kraja 2018.