Regija
16. MEĐUDRUŠTVENA IZLOŽBA MALIH ŽIVOTINJA

Izloženo čak 46 primjeraka baranjskog goluba - baće
Objavljeno 7. studenog, 2017.
Bilo je izloženo 270 golubova, devet vrsta peradi te 24 kunića

BRANJIN VRH - Udruga uzgajatelja malih životinja Baranja iz Branjinog Vrha organizirala je 16. Međudruštvenu izložbu malih životinja (golubova, kunića, peradi i ptica) i 4. specijalku baranjskog goluba baće, prve baranjske autohtone golublje pasmine. Tijekom dvodnevne izložbe u mjesnom Domu kulture izloženo je 270 golubova, devet vrsta peradi te 24 kunića. Poseban dio priče, dakako, bila je izložba baće. Posjetitelji su mogli uživati u 46 primjeraka u vlasništvu sedam baranjskih golubara.

- Na njega smo posebno ponosni jer riječ je o golubu uzgojenom u Baranji i rijetkoj pasmini kokošastih golubova s čarapama, koja ne postoji u Europi, pa ni u svijetu - istaknuo je Adam Sović, predsjednik udruge, podsjećajući kako je baranjski golub - baćo prije dvije godine postao šampion Europe, a on europski majstor uzgoja.

Bio je to epilog EU izložbe malih životinja održane u francuskom Metzu, na kojoj je tada bilo izloženo 40.000 eksponata iz cijele Europe. Baćo je priznat 2013. godine, a priznanju je prethodio mukotrpan rad. Počeo je odmah nakon saznanja kako u somborskom muzeju postoji figurica baranjskog goluba koja potječe iz 10. stoljeća prije Krista. Iskopana je uz Dunav, s njegove baranjske strane. Visoka je 10,5 centimetara, izrađena od pečene gline i sivografitne je boje. Muzeju je poklonjena još 1902. godine. Svojevrsnu živu repliku baranjski su uzgajivači uzgojili od tri pasmine, među kojima je i najzastupljeniji golub baranjskih volijera - king.

- Ovime nikako ne želim umanjiti vrijednost ostalih pasmina izloženih na našoj izložbi. Svi posjetitelji mogu uživati gledajući američke kingove, mađarske domaće, rimske golubove, pomeranske gušane, malteške golubove, obrnutokrilne gušane, kapucinere, kovrdžave golubove, pismonoše, srpske visokoletače i ostale, a izložene su i druge pasmine - priča Sović, dodajući još perad, među kojom je i jedan ponosni par fazana, te kuniće. Zahvalio je svim izlagačima koji su, tvrdi, pridonijeli da ova izložba bude na visokoj razini.

Ivica GETTO
Dodijelili im 49 šampionskih titula

Ocjenjivačka komisija dodijelila je 49 šampionskih titula. Od ukupnog broja 40 je šampiona među golubovima, pet titula dodijeljeno je za perad, a četiri za kuniće. Baranjski golub baćo dobio je pet šampionskih titula.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STARO SLAVONSKO KOLINJE

Od svinje se prije ništa nije bacalo na svinjokolji

2

DOČECI NOVE GODINE BIT ĆE ORGANIZIRANI DILJEM BARANJE

Novu godinu slavit će na
trgovima, u restoranima...

3

STANOVNICI GRADSKE ČETVRTI VUKOVARA:

Ratne ruševine iz 1991. nagrđuju Borovo naselje