Novosti
KATOLIČKI BOGOSLOVNI FAKULTET

Kriza humanističkih znanosti i u Slavoniji
Objavljeno 6. studenog, 2017.

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu obilježio je svoj dan. Proslava je počela svečanim misnim slavljem koje je u đakovačkoj katedrali predvodio nadbiskup Đuro Hranić, veliki kancelar KBF-a, nakon čega je slijedio akademski čin promocije diplomiranih teologa i dodjela godišnjih nagrada.

Dekan đakovačkog KBF-a, prof. dr. Ivica Raguž, rekao je kako je ovaj dan za Fakultet najvažniji u cijeloj akademskoj godini. Govorio je o jednoj, kako je sam rekao, vrlo zaboravljenoj temi.

- To je pozornost. Živimo u vremenu gubitka pozornosti, previše smo rastreseni, previše je podražaja. Kao teolog uviđam u nestanku pozornosti gubitak onoga najvažnijeg i bitnoga u životu: više nismo pozorni spram žene, spram muža, spram djece, izgubili smo pozornost u samom studiju. Vidite, pozornost je bit i molitve, religijskoga života, ali i studijskog života. To je poziv današnjim diplomandicama i diplomandima da u budućem djelovanju u školi, na fakultetu njeguju na poseban način pozornost - rekao je dekan Raguž.

Na novinarski upit kakav je interes za KBF, odgovorio je kako je on uglavnom stalan, no ipak se, kao što je u cijeloj Slavoniji, primjećuje lagani pad interesa za teološki studij, što je slučaj s gotovo svim humanističkim znanostima.

- Ljudi radije traže novac, uspjeh, a u humanističkim znanostima nema baš puno, možemo reći, kapitalizma. Kriza humanističkih znanosti je ne samo u Slavoniji, Hrvatskoj nego i u cijeloj Europi. Vjerujem da će se promijeniti jer Europljani uviđaju da društvo ne može opstati isključivo na uspjehu i na novcu, nego je potreban istinski humanizam, pitanje ljudskih odnosa, tolerancije, moralnosti, etičnosti itd., a o svemu tome govori i teologija - rekao je dekan Raguž.

Nadbiskup Hranić kazao je kako svi na nekakav način osjećaju da je potrebna evangelizacija kulture koja se počinje okretati protiv čovjeka. “Ova suvremena kultura je baštinica tradicionalne kršćanske kulture, no sekularizacija u zemljama sa starom kršćanskom tradicijom koristi kršćanske teološke slike, paradigme itd., međutim gradi jednu kulturu koja se okreće i protiv Boga i protiv čovjeka. Nastupa jedno novo vrijeme, kada Crkva i teologija moraju sadržaje Evanđelja i teološku poruku prenijeti na način koji je razumljiv i prihvatljiv čovjeku, jer duboko sam uvjeren da je ta evanđeoska Isusova poruka aktualna za sva vremena”, rekao je nadbiskup.

Prof. dr. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, pohvalio je rad KBF-a. “Katolički bogoslovni fakultet moralna je vertikala sveučilišta J. J. Strossmayera, on je baštinik 211 godina školstva teologije i filozofije na ovim područjima i iskrene čestitke na tome”, rekao je rektor Guberac.

Maja MUŠKIĆ
DVA DANA PREDAVANJA NA KBF-u

U okviru obilježavanja Dana KBF-a prigodno predavanje “Krajnja zaokupljenost ili ono što nas se bezuvjetno tiče u obzorju Tillichove teologije kulture” održao je dr. Hrvoje Kalem, a za utorak u 19 sati na KBF-u je predviđeno predavanje prof. dr. Dževada Karahsana “O prirodi dijaloga”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SKANDAL U OSNOVNOJ ŠKOLI U ČEPINU

Domar, pred njemačkim izaslanstvom, pustio nacističku verziju himne

2

SLAVONSKE PACIJENTICE NAJVIŠE SE ŽALE NA VINKOVCE I VUKOVAR

KBC Osijek: Dnevno do 10
kiretaža, sve uz anesteziju

3

OPASNOSTI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Žrtva krađe identiteta i dogradonačelnica Osijeka