Novosti
BROĐANI ČEKAJU NOVOG VLASNIKA

Dokapitalizacija nužna za opstanak Đure Đakovića
Objavljeno 7. studenog, 2017.
Crni čelik je i dalje zainteresiran, no postupak povećanja temeljnog kapitala je zaustavljen jer su istekli rokovi

U slavonskobrodskom Đuri Đakoviću nakon obustavljanja postupka povećanja temeljnog kapitala, s kojim se očekivao i ulazak novog većinskog vlasnika - tvrtke Crni čelik, u vlasništvu kuvajtsko-kanadskog kapitala, svjesni su da je Đuri Đakoviću dokapitalizacija, odnosno strateški vlasnik, nužna za opstanak kompanije.

Predsjednik uprave Đuro Đaković Grupe Tomislav Mazal krajem prošloga tjedna izjavio je kako će o dokapitalizaciji odlučivati glavna skupština, izrazivši vjerovanje da postoji interes za dokapitalizaciju te da uz Crni čelik ima i drugih zainteresiranih.

Valja podsjetiti kako je 27. listopada zaustavljen postupak povećanja temeljnog kapitala jer je u predviđenom roku za upis novih dionica upisano manje od 12,5 milijuna dionica, pa nije postignut prag uspješnosti izdanja. U razdoblju upisa, koje je završilo 27. listopada, zaprimljene su upisnice ulagatelja na ukupni iznos od 256,56 milijuna kuna, od čega je uplaćeno samo 6,56 milijuna kuna, a preostali iznos nije bio vidljiv na transakcijskom računu iz javnog poziva na upis novih dionica, naveli su tada iz brodske kompanije.

Mazal je prošloga tjedna kazao da je postupak povećanja temeljnog kapitala zaustavljen jer su istekli rokovi iz odluke glavne skupštine. “Nažalost, novac nije bio na našem računu i mi smo morali ovaj proces zaustaviti. Društvo je zaprimilo 256 milijuna valjanih upisnica, ali je njih pratila uplata od šest milijuna kuna. Uplatitelj, Crni čelik d.o.o., objasnio je to zastojem u provedbi uplate. U razloge ne mogu ulaziti. U ponedjeljak, 6. prosinca, rok je za povrat uplaćenih sredstava. Za nas ova priča tu završava. Činjenica je da je glavni ponuđač i dalje zainteresiran”, rekao je Mazal i dodao da je daljnji tijek dokapitalizacije u ovlasti glavne skupštine. Kazao je kako Đuro Đaković Grupa nastavlja normalno poslovati, da poslovi idu, da ugovaraju nove poslove te da u posljednje dvije-tri godine bilježe pozitivne pomake u poslovanju. Njemu i članu uprave Marku Bogdanoviću nadzorni odbor kompanije 31. listopada na dva je mjeseca produžio mandat (do 31. prosinca).

Prema izvješću o poslovanju objavljenom na Zagrebačkoj burzi, Đuro Đaković Grupa u devet mjeseci ove godine imla je gubitak u poslovanju od 11,7 milijuna kuna.

Ukupni prihodi grupacije u devet mjeseci iznosili su 405,9 milijuna kuna i manji su za 41,8 milijuna kuna, ili za 9,34 posto, od onih u istom razdoblju lani. Ukupni rashodi smanjeni su za 8,85 posto, na 417,7 milijuna kuna.

Igor MIKULIĆ/H
ĐĐ INDUSTRIJSKA RJEŠENJA DONIJELA GUBITAK GRUPI

Kada se pogleda poslovanje pojedinačnih društava u devet mjeseci ove godine, najbolje je poslovalo društvo ĐĐ Energetika i infrastruktura, koje je ostvarilo dobit od 3,78 milijuna kuna. ĐĐ Strojna obrada također je poslovala s dobiti, od 1,87 milijuna kuna, kao i ĐĐ Grupa d.d. (468 tisuća kuna) te ĐĐ Specijalna vozila (11 tisuća kuna). Tvrtka ĐĐ Industrijska rješenja poslovala je s gubitkom od 17,85 milijuna kuna. Za tu se tvrtku u izvješću s burze navodi kako je ona jedina u kojoj mjere restrukturiranja nisu dale rezultate i gdje se provode dodatne mjere u posljednja dva mjeseca, čiji se konkretni rezultati očekuju do kraja godine. “Mjere koje će se provesti u Društvu uključuju i gašenje pojedinih proizvodnji”, navodi se u izvješću objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Prvi put više od polovine prihoda ostvareno izvozom

U izvješću se ističe da je prvi put u novijoj povijesti grupacija ĐĐ više od polovine ukupnih prihoda ostvarila od izvoza, što znači da je strateška odluka o širenju tržišta i smanjenju ovisnosti o hrvatskom tržištu potpuno ostvarena. “Ukupan izvoz je povećan 100,3 posto, odnosno veći je za 113 milijuna kuna u odnosu na ostvareni u 2016. Najveći dio izvoza je ostvaren u segmentu Transporta, no i segmenti Obrane i Industrije i energetike ostvaruju veći izvoz nego prethodne godine. I pored poteškoća u poslovanju koje su opisane, Grupacija je uspjela ostvariti pozitivan EBITDA u visini od 18,2 milijuna kuna te EBITDA maržu od 4,5 posto, što je bolje nego u prethodnoj godini za 3,8 milijuna kuna”, navodi se u izvješću objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SUĐENJE ALEKSANDRU VASILJEVIĆU ZBOG ZLOČINA U LOGORIMA

Svjedok: Tukli su me do nesvijesti, iz logora sam izišao s 49 kg

2

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Zoran Vinković osuđen na rad za opće dobro

3

SUĐENJE ALOJZU TOMAŠEVIĆU

"Suprug me tukao i prijetio da će me ubiti"