Svijet
PARADISE PAPERS

Tajni off-shore račun uz političare imala i kraljica
Objavljeno 6. studenog, 2017.
Elizabeta II. je u poreznim oazama investirala oko deset milijuna funta

Najveće svjetske tvrtke, šefovi država i globalno poznate osobe u politici, zabavi i sportu svoje su bogatstvo zaštitili u tajnim poreznim utočištima, otkrili su istraživački novinari u velikoj novoj istrazi o britanskim off-shore imperijima.

Pojedinosti su se otkrile nakon “curenja” 13,4 milijuna dokumentata koji otkrivaju porezne zloporaba i načine na koji najbogatije korporacije mogu zakonski zaštititi svoje bogatstvo. Materijal, koji je došao iz dva off-shore pružatelja usluga i registarske tvrtke od 19 poreznih utočišta, dobile su njemačke novine Süddeutsche Zeitung te su dokumente podijelile s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara, uključujući Guardian, BBC i New York Times. Projekt pod nazivom “Paradise papers” otkriva milijune funti britanske kraljevske obitelji koji su uloženi u fond na Kajmanskim otocima - a dio kraljičina novca otišao je trgovcima optuženima za iskorištavanje siromašnih obitelji i socijalno ranjivih skupina ljudi. Britanski mediji najviše su se usredotočili na podatke o kraljici Elizabeti II., koji pokazuju da je u poreznim oazama investirala oko 10 milijuna funta. Njezin novac je uložen u fondove na Kajmanskim otocima i Bermudima.

Ulaganja, koja nisu ilegalna, premda zaobilaze britanski porezni sustav, ostvarena su preko Lancasterske grofovije koja upravlja kraljičinim ulaganjima i koja je izvor njezinih prihoda. Sredstva pohranjena u te porezne oaze uložena su u brojne tvrtke, među kojima i u Brighthouse, agenciju za najam stanova koja se bavi i kupnjom pokućstva i informatičke opreme, a optužuju je da iskorištava siromašne. Otkrivena su također opsežna off-shore poslovanja članova kabineta Donalda Trumpa, savjetnika i donatora, uključujući i znatne uplate od tvrtke čiji je suvlasnik zet Vladimira Putina. On je plaćao brodarskoj tvrtki koja je u vlasništvu američkog ministra trgovine Wilbura Rossa, što baca i novo svjetlo na američke izbore i spekulacije da je u pobjedu Donalda Trumpa bila umiješena “nevidljiva ruka” iz Rusije. Otkriveno je kako Twitter i Facebook dobivaju stotine milijuna dolara u investicijama čije se podrijetlo može pratiti sve do ruskih državnih financijskih institucija. U transakcije je navodno upleten ruski tehnološki mogul Yuri Milner, koji ima poslovne veze s Trumpovim zetom i savjetnikom Jaredom Kushnerom. Milner je navodno ulagao novac u Cadre, tvrtku za nekretnine koju su osnovali Kushner i njegov brat. Otkrivena je i zaklada, ranije nepoznata, “teška” 450 milijuna koja je u vlasništvu lorda Ashcrofta, vrlo uticajnog člana britanskih konzervativaca i jednog od najvećih donatora konzervativne britanske stranke.

Vuk TEŠIJA
Sve je legalno?

U središtu curenja je Appleby, odvjetničko društvo s ispostavama na Bermudima, Kajmanskim otocima, Britanskim Djevičanskim Otocima, Otoku Man, Jerseyku i Guernseyju. Za razliku od Mossack Fonseca, diskreditirane tvrtke koja je u središtu prošlogodišnjeg istraživanja o “Panama papirima”, Appleby se ponosi time što je vodeći član “čarobnog kruga” vrhunskih off-shore pružatelja usluga. Appleby kaže da je istražio sve navode te je utvrdio da nema dokaza o bilo kakvim zloporabama.

Srbijanski ministar bez portfelja “spremio” 75 milijuna dolara

U dokumentima koji su procurili u aferi nalazi se i ime ministra bez portfelja u srbijanskoj vladi Nenada Popovića, a njegova imovina procjenjuje na više od 75 milijuna dolara, što ga čini najbogatijim političarem u Srbiji, objavila je beogradska Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK). Nakon što je 2012. godine postao potpredsjednik Narodne skupštine Srbije, Popović je došao na ideju da svoje bogatstvo reorganizira kroz složenu mrežu off-shore tvrtki koju bi kontrolirali trust iz Hong Konga i dvije tvrtke s Otoka Man. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana