Crna kronika
KRIJUMČAR S BAJAKOVA

Sakrio 22,4 kg srebra ispod branika auta
Objavljeno 7. studenog, 2017.
Vozaču je uz kaznenu prijavu naplaćeno 42.100 kuna prekršajnog carinskog postupka

BAJAKOVO - Carinici Službe za mobilne jedinice Osijek spriječili su u nedjelju na graničnom prijelazu Bajakovo krijumčarenje gotovo 22 i pol kilograma srebra u granulama. Prilikom pojačane kontrole prometa carinici su pregledali automobil talijanskih registracija koji je ulazio u Hrvatsku iz smjera Srbije. Detaljnim pregledom ispod stražnjeg branika pronađeno je ukupno 22.486,86 grama srebra u granulama.

Protiv vozača je podnesen Prekršajni nalog u iznosu od 42.000 kuna, a mora platiti i 100 kuna troškova postupka. Srebro i automobil su mu oduzeti.

U rujnu ove godine policajci iz Bosne i Hercegovine spriječili su 27-godišnjeg njemačkog državljanina da u Hrvatsku prenese 12 kilograma srebrnih poluga. Granična policija BiH pretražila je BMW kojim je upravljao 27-godišnjak, pri čemu je na više mjesta otkriveno 12 srebrnih poluga težine 12 kilograma. Uz poluge, u vozilu je pronađeno još 19 srebrnih kovanica.

I u susjednoj Srbiji u nekoliko navrata je spriječeno krijumčarenje srebra. Tako je prije nekoliko godina u zajedničkoj akciji carinika i policije na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” spriječeno krijumčarenje 22 kilograma srebra iz Istanbula u Beograd, u kojem je jedan od sudionika u lancu krijumčara bio i pilot. Jedan od putnika srpske nacionalnosti predao je torbu punu srebra pilotu koji je doletio iz Švicarske. Pilot je pokušao zaobići carinsku kontrolu, no to mu nije uspjelo.

Sandra LACIĆ
KUPI JEFTINO, PRODAJ SKUPO

Naravno da je novac osnovni motiv šverca velike količine srebra, kao u slučaju s Bajakova. Srebro i srebrni nakit koji se šverca na granicama u većini slučajeva dolazi iz Turske, gdje je srebro višestruko jeftinije nego u zapadnoj Europi. S obzirom na to da se srebro nalazilo u granulama, vjerojatno je bilo namijenjeno jednoj od brojnih srebrnarnica koje se bave izradom nakita. Istraga o podrijetlu zaplijenjenog nakita, kao i imenu krajnjeg kupca, nastavlja se.

zakon novca

SREBRO JE JEFTINIJE U TURSKOJ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana