Ekonomija
ADMIRAL MARKETS:

Cijena nafte u manje je od dvije godine porasla za čak 127 %
Objavljeno 7. studenog, 2017.

Cijena nafte u manje je od dvije godine porasla za čak 127 %! Što se događa? navode to, između ostalog, analitičari Admiral Marketsa u svojoj najnovijoj analizi i dodaju da se, sudeći po kretanju cijene nafte, gospodarska situacija na globalnoj razini popravlja. “Naime, cijena nafte raste već godinu i pol dana, a u trenutku pisanja analize, na platformi Admiral Marketsa, vrijednost CFD ugovora na BRENT naftu iznosi 62,54 USD po barelu, što je čak 127 % više nego sredinom siječnja 2016. Tada je cijena u jednom trenutku iznosila 27,52 USD po barelu. Nekoliko je uzroka ovakvog kretanja cijene crnog zlata. Prvi je popravljanje gospodarske situacije u velikoj većini zemalja na svijetu. Globalni BDP posljednjih godina raste po stopama od 2,5 % do 3,0 % godišnje, što je poprilično dobro u odnosu prema situaciji od prije desetak godina, kada je svijet bio u recesiji. Drugi razlog je smanjivanje proizvodnje nafte od strane OPEC-a. Naime, zbog niske cijene nafte posljednjih godina Saudijska Arabija je s partnerima iz OPEC-a i Rusijom dogovorila smanjivanje proizvodnje nafte, kako bi stvorila umjetnu nestašicu na tržištu, a to je dovelo do rasta cijene”, navode iz Admirala.

Dodaju da je svim zemljama članicama OPEC-a u interesu rast cijene nafte, jer im znatan dio državnog proračuna ovisi o prihodima od prodaje tog energenta.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je u bliskoj budućnosti rast cijene nafte izgledniji scenarij od pada, ali ne treba očekivati da će cijena dosegnuti 100 USD po barelu. Naime, sa svakim porastom cijene povećava se isplativost vađenja nafte iz škriljevca, a upravo je masovni rast takve proizvodnje doveo do prezasićenosti naftnog tržišta prije nekoliko godina. Idućih tjedana mogu se očekivati veći pomaci cijene, na kojima će investitori moći kratkoročnim trgovanjem ostvarivati profit i na rastu i na padu cijene.Z.Rupčić

Navedene su prognoze isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet, naveli su iz Admirala

Možda ste propustili...

STRUČNI SKUP UDRUGE PROIZVOĐAČA I ZASTUPNIKA SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA RH

Hrana u Hrvatskoj i EU-u zdravstveno najsigurnija u svijetu

NA 68. MJESTU MEĐU 140 GOSPODARSTAVA

Hrvatska napredovala na listi konkurentnosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVI ZPP - POTPORE SAMO AKTIVNIMA?!

U EU-u izdvajanja za poljoprivredu u padu, u SAD-u i Kini se povećavaju

2

U SINGAPURU, MONTREALU I LAS VEGASU

Predstavljanje hrvatske turističke ponude

3

POTICANJE U NEIZVJESNIM UVJETIMA

Mlada poduzeća opstaju uz nepovratne potpore