Kultura
IZLOŽBA U ZAGREBU

Renesansni Faustus Verantius u NSK-u
Objavljeno 6. studenog, 2017.

ZAGREB - Izložba Renesansni Faustus Verantius svečano je otvorena u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. U prigodnom programu otvorenja izložbe govorili su dr. sc. Tatijana Petrić, ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture, dr. sc. Marijana Borić, znanstvena suradnica na Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti HAZU-a i stručna recenzentica izložbe, te Vedran Jukić Draganić Vrančić, potomak Fausta Vrančića, koji je izložbu i otvorio.

Ove se godine obilježava 400 godina od kada je umro Faust Vrančić, najvažniji izumitelj i konstruktor u Hrvata na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće i tim povodom Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, u želji da hrvatsku, ali i svjetsku javnost podsjeti na velika Vrančićeva ostvarenja, organizira u svom prostoru do 25. studenoga izložbu Renesansni Faustus Verantius.

Temelj izložbe preslike su naslovnica najvažnijih Vrančićevih djela koja u svom fondu čuva Zbirka rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (Dictionarium quinque nobilissimarum Europae linguarum, Latinae, Italicae, Germanicae, Dalmatiae et Ungaricae, Venecija, 1595., i Machinae novae, Venecija, 1615./1616.), a koja će se digitalizirana u cijelosti moći pogledati u središnjem dijelu izložbe u sklopu Virtualne izložbe Renesansni Faustus Verantius, zajedno s prikazima odabranih digitalnih preslika rukopisne ostavštine Vrančićeve obitelji koju također u svom fondu čuva Zbirka rukopisa i starih knjiga.

Za ostvarenje ovog programa Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu dobila je pokroviteljsku potporu UNESCO-a. Izložba je dio programa Mjeseca hrvatske knjige 2017., a ostvarena je, osim uz potporu Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. N.Vek.

Možda ste propustili...

STRAST STVARANJA: REMEK-DJELA IZ ZBIRKE FUNDACIJE MAEGHT

Čak 21 djelo slavnoga Georgesa Braquea u Umjetničkom paviljonu

ZNANSTVENI SKUP O STJEPANU ĐAKOVIĆU

Jedan od posljednjih naših pjesnika latinista

16. STUDENOGA 1991. - SJEĆANJE NA KOBNO POSLIJEPODNE PRIJE 26 GODINA

Šnajder: Drugoga je dana bilo još tužnije, iz kazališta se još dimilo!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

20. STUDENOGA U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Predstavljanje knjiga akademika Milorada Nikčevića

2

PREDSTAVA REDATELJA PIPPA DELBONA

Nakon 90 izvedbi u svijetu, “Evanđelje” ponovno u Zagrebu

3

STRAST STVARANJA: REMEK-DJELA IZ ZBIRKE FUNDACIJE MAEGHT

Čak 21 djelo slavnoga Georgesa Braquea u Umjetničkom paviljonu