Kultura
40 GODINA MEMORIJALA “DARKO LUKIĆ”

Izvedbe su mladih pijanista za brojnu publiku izvor radosti i pravi umjetnički doživljaj
Objavljeno 7. studenog, 2017.
Raznovrstan repertoar klavirskih djela od Bacha do Bartoka te Vlaheka

Vezani članci

POČINJE JUBILARNI, 20. MEMORIJAL “DARKO LUKIĆ”

Sljedeći Memorijal mogao bi se održati u novoj koncertnoj dvorani i na novom klaviru!

DUBROVAČKI SIMFONIJSKI ORKESTAR

Jedna obljetnica i jedna praizvedba

Jubilarno, 20. put u proteklih 40 godina, održana je jedna od najdugovječnijih kulturnih manifestacija umjetničke glazbe u Osijeku - Memorijal “Darko Lukić”.

Prvi je Memorijal održan 1976., kao uspomena na jednog od ponajboljih pijanista 20. stoljeća, Osječanina Darka Lukića (16.1.1922. – 23.9.1974). Klavir je počeo svirati kao sedmogodišnjak kod osječke klavirske pedagoginje Elze Hankin, a kao desetogodišnjak svirao je Koncert za klavir i orkestar u d-molu W. A. Mozarta. Znati da 1932. desetogodišnjak svira klavirski koncert svjedočanstvo je ne samo Lukićeve darovitosti nego i kvalitete glazbenog obrazovanja u sviranju instrumenata s tipkama u Osijeku.

Lukić je obrazovanje nastavio u Zagrebu kod E. Vaulina te na Muzičkoj akademiji kod S. Stančića, a potom u Parizu kod M. Long i J. Lefevrea. O Lukićevu pijanizmu pisao je L. Šaban:

“Tipke su bile njegov poseban svijet, tajanstveni ključić do skrovitih zakutaka njegove senzibilne duševnosti. One su bile medij kojim je umio najneposrednije iskazivati i one najtananije porive svoje emotivnosti pretočene u čudesan svijet zvukovlja... kao da su jedno, on i njegov klavir.”

Memorijal je oduvijek podržavala i Lukićeva obitelj, pa je i ove godine Marina Lukić, Lukićeva kći, slušala izvedbe studenata. O 10. memorijalu, 1997. prisjećala se:

- Sjećam se velikoga događaja kada je na njemu sudjelovao Ivo Pogorelić, i kada znamo kakav je uspon doživio, želim da bude još Pogorelića, kao i da memorijal postane mjesto na kojemu će se takvim potencijalima dati mogućnost da ih upozna šira javnost.

Pregršt potencijala

A potencijala je u proteklih 40 godina bilo pregršt: Branko Božić, Nevena Popović, Frano Krasovac, Nataša Veljković, Zoran Jančić, Jasminka Stančul, Aleksandar Madžar, Rita Kinka, Ivana Švarc, Renata Stočko, Martina Filjak, Maksim Mrvica, Zvonimir Nagy, Goran Filipec, Zoran Velić, Filip Fak, Zrinka Ivančić, Aljoša Jurinić, Danijel Detoni, Bruno Vlahek i drugi.

O obljetničarskom Memorijalu Lidija Neznanović, predsjednica Glazbene mladeži, zahvalila je zaslužnima za organizaciju prethodnih memorijala: Nikoli Maku, Marini Lukić, prof. Jeleni Burić, Jasni Franjković, bivšem ravnatelju Glazbene škole Franje Kuhača, prof. Josipu Ugliku, a posebno profesorima klavira na akademijama: Damiru Sekošanu, Jakši Zlataru i Lászlu Baranyayu. Prije prvog koncerta prikazan je videorezime dosadašnjih Memorijala.

U prvoj večeri predstavili su se učenici glazbenih škola. Koncert je započeo klavirskim duom Iskre Kujundžić i Lucije Pejić (GŠ F. Kuhača Osijek, nast. I. Glavočević), a nastavljen nastupima učenika iz Zagreba: Erin Bjelinski (GŠ P. Markovca, nast. A. Seder), Ivan Petrović-Poljak (OGŠ R. Matza, nast. V. Fretze), Arsen Dalibaltayan (GŠ. P. Markovca, nast. R. Dalibaltayan), Jan Niković (GŠ. V. Lisinski, nast. E. Korbar), te iz Splita Petar Krokar (GŠ. J. Hatzea, nast. K. Gekić). P. Krokar i J. Niković sada su i studenti 1. god. Muzičke akademije u Zagrebu u klasi prof. R. Dalibaltayana.

Perspektivni Đuzel

Druga, studentska večer započela je nastupom studentice klavira Odsjeka za glazbenu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku Nikoline Topić (prof. Konstantin Krasnitsky). S Universität für Musik und darstellende Kunst Wien svirao je Mert Egeli student prof. Nataše Veljković koja je održala solistički recital na Memorijalu 1980. godine. Sljedeći je muzicirao Vedran Janjanin s Muzičke akademije u Zagrebu (prof. Ruben Dalibaltayan), a večer je zaključio Zsolt Medgyesi s Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem iz Budimpešte (prof. Lászlo Baranyay).

Treću, završnu večer Memorijala slušali smo solistički koncert Marijana Đuzela. Perspektivan je mladi umjetnik bivši student prof. Đorđa Stanettija s Muzičke akademije u Zagrebu. Sada je student Kraljevskog konzervatorija u Bruxellesu kod prof. Aleksandra Madžara, koji je i sam svirao solistički koncert na Memorijalu 1986.

Pijanističko umijeće Đuzel je razvijao i u Beču kod prof. Jana Jiračeka te u Ljubljani kod prof. Dubravke Tomšić Srebotnjak. Sudionik i pobjednik brojnih pijanističkih natjecanja dobitnik je i Nagrade “Darko Lukić” za najbolji recital na 49. tribini mladih glazbenih umjetnika “Darko Lukić”.

Raznovrstan repertoar klavirskih djela od Bacha do Bartoka te suvremenog Vlaheka, u izvedbama mladih klavirista u tri večeri Memorijala za brojnu su publiku bili izvor radosti i pravi umjetnički doživljaj.

Međunarodni susret mladih klavirista organzirala je Glazbena mladež Osijek, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, čiji su predstavnici Goran Ivanović, zamjenik župana, i Dražen Alerić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, pozdravili izvođače i publiku na otvorenju.

Mirna SABLJAR
Možda ste propustili...

POČELI 14. DANI VINKOVAČKOG OGRANKA MATICE HRVATSKE

U fokusu obljetnice uglednih Vinkovčana

NASTAVAK JUBILARNE 10. LIKOVNE KOLONIJE "TVRĐA" U OSIJEKU

Ove godine bit će završen dalmatinski, a iduće će početi slavonski mural

Najčitanije iz rubrike