Svijet
POVIJESNO MALA PODRŠKA

Trump je jedino uspio stvoriti nove neprijatelje
Objavljeno 6. studenog, 2017.

U manje od godinu dana američki predsjednik Donald Trump prekršio je sve kodekse američkog predsjedništva i doveo SAD na rub nuklearnog rata. Sedamdesetjednogodišnji Trump do sada je jedino pokazao ostatku svijeta da zemlju doživljava kao reality show, da nije u stanju ispuniti ni jedno predizborno obećanje te da njegova politika “Amerika na prvome mjestu” samo stvara još više neprijatelja u svijetu. Koliko Trumpovi potezi uveseljavaju njegovu biračku bazu, toliko rastužuju njegove protivnike, dok ostatak svijeta taj novi način obnašanja predsjedničke dužnosti promatra u rasponu od znatiželje i začuđenosti do zaprepaštenosti.

Kao predsjednički kandidat Trump je mandat osvojio retorikom “protiv elita” i obećanjima da će Sjedinjenim Državama vratiti nekadašnju veličinu, ali danas, kao 45. američki predsjednik, s mukom pokušava provesti izborna obećanja i najavljene reforme unatoč tomu što mu u korist idu dobri gospodarski pokazatelji. Čovjek koji je obećavao da će biti “predsjedničkiji” od svih dosadašnjih stanara Bijele kuće (s iznimkom Abrahama Lincolna), Trump svako jutro na Twitteru, svojoj omiljenoj tribini za komunikaciju s javnošću, isprazni po šaržer tvitova u kojima se najčešće obračunava s protivnicima.

- U kampanji je Trump obećavao da će temeljito prodrmati Washington, a politiku “Amerika na prvom mjestu” pretvoriti u glavni motiv svojih poteza. Trump prkosi medijima i birokratima za koje govori da idu predaleko - ocjenjuje Eric Beach, republikanski strateg.

Godinu dana nakon izbora i deset mjeseci nakon preuzimanja dužnosti, Trump je predsjednik koji uživa najmanju podršku u modernoj povijesti SAD-a. Prema anketi Gallupa njegova je popularnost pala na 33 posto i najniža je otkako je preuzeo dužnost. Ako se usporedi isto razdoblje Trumpa i petorice njegovih prethodnika, demokrata i republikanaca, Trump po popularnosti za njima uvelike zaostaje. Sustavno se obračunavajući s nasljeđem svoga prethodnika Baracka Obame, Trump je odabrao grublji i izravan stil, prema njegovim riječima u ime “zaboravljene Amerike” koja ga je dovela na vlast. To je Amerika bijelih ljudi, kako su često govorili gnjevni bijeli radnici, najveći gubitnici globalizacije, čije je strahove i tjeskobe znao artikulirati u izbornoj kampanji. Čovjek koji se hvalio majstorskim umijećem sklapanja poslova, kao predsjednik ne uspijeva upostaviti dobar dijalog s Kongresom, unatoč tomu što u oba doma većinu imaju zastupnici njegove stranke. Kao predsjednik Trump niže nespretnosti, nastupa autoritarno i svađalački u komunikaciji sa zastupnicima i dužnosnicima i u nastojanju da provede izborna obećanja nailazi na blokade, bilo da je riječ o ograničenju useljavanja ili ukidanja dosadašnjeg zdravstvenog sustava, takozvanog Obamacarea.

“U ratu je s gotovo cijelim svijetom. Svakog tjedna Amerikancima predstavlja novog neprijatelja”, kaže Julian Zelizer, profesor na sveučilištu u Princetonu.

Eduard SOUDIL/H
SKLON “ALTERNATIVNOJ ISTINI”

Trumpov je predsjednički mandat na početku i tek će se vidjeti kakav će biti učinak njegovih politika, primjerice u gospodarstvu, ali već sada su mnogi zabrinuti svojevrsnom erozijom predsjedničke dužnosti. Bivši predsjednik George W. Bush upozorio je tako na izolacionizam, nesnošljivost i rast teorija zavjera i laži u američkoj politici. “Predsjednik je sklon alternativnoj istini, opasan je za demokraciju”, upozorila su dva republikanska senatora. “Trumpovi potezi i njegove riječi mogli bi imati golem učinak na najvažnije ustanove naše demokracije”, ocjenjuje Julian Zelizer i upozorava: “Najveća opasnost leži u tome da nas možda više ništa neće moći začuditi.”

DEMOKRATI U POTRAZI ZA NOVIM LICEM

Godinu dana nakon poraza Hillary Clinton na predsjedničkim izborima američki demokrati teško se oporavljaju za nove izborne izazove, bez jasnog predvodnika koji bi se 2020. mogao suprotstaviti Donaldu Trumpu, piše France Presse. Otprilike 1100 dana do idućih predsjedničkih izbora, “ne postoji niti nasljednik, niti vodeća osoba u utrci” za demokratsku predsjedničku nominaciju, rekao je profesor politologije Chris Galdieri, s koledža Saint Anselm u New Hampshireu. France Presse donosi popis potencijalnih demokratskih kandidata za Bijelu kuću 2020. Samozvani demokratski socijalist iz Vermonta, senator Bernie Sanders, nije rekao da se ne želi ponovno kandidirati, ali na dan idućih predsjedničkih izbora imat će 79 godina. Njegova kolegica, senatorica iz Massachusettsa Elizabeth Warren, koja sada ima 68 godina, popularna je među članovima lijevog krila stranke zbog svoje borbe protiv Wall Streeta. Bivši američki potpredsjednik Joe Biden nije baš jasan. “Odlučio sam da neću odlučiti da se ne kandidiram”, rekao je. Godine 2020. imat će 77 godina.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KOSOVO TRAŽI ODŠTETU ZA RAT

Srbija napravila štetu od 22 milijarde eura

2

TOKIO PROSVJEDUJE

Rusija gradi na otocima kod Japana

3

OSUDA NACIONALISTIČKIH VOĐA

Papa: Ne optužujte migrante za sve