Svijet
PRITVORENI U BRUXELLESU

Predao se odbjegli katalonski predsjednik
Objavljeno 5. studenog, 2017.

Petero katalonskih političara za kojima je Španjolska izdala uhidbeni nalog pritvoreni su u nedjelju, objavio je glasnogovornik tužitelja iz Bruxellesa, ne navodeći njihova imena.

Španjolska je u petak belgijskim tužiteljima uručila europski uhidbeni nalog za svrgnutog katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta i njegovih četvero pomoćnika koji su optuženi za pobunu, zloupotrebu javnih sredstava, neposluh i izigravanje povjerenja zbog provođenja kampanje za secesiju Katalonije. “Ovoga se jutra petero ljudi koje traži Španjolska predalo policiji u Bruxellesu. Stavljeni su u pritvor u 9 sati i 17 minuta”, objavio je glasnogovornik Gilles Dejemeppe na nedjeljnoj konferenciji za medije.

Belgijski savezni ured tužitelja u subotu je priopćenjem potvrdio da je primio španjolski nalog koji je poslan u petak navečer, naglasivši pritom da će jednom kad čelnici budu pritvoreni, istražni sudac imati 24 sata da donese odluku o daljnjem postupanju, prenosi dpa. “Istražni sudac ima različite opcije: može odlučiti ne izdati naredbu za uhićenje, ili to može učiniti, ali osloboditi te osobe pod određenim uvjetima”, piše u priopćenju ureda.

Ako Belgija odluči izručiti Katalonce, sud će imati 15 dana za odluku hoće li provesti tu odluku, a na nju se kasnije može žaliti na dva viša suda. H

Možda ste propustili...

UOČI SUSRETA DVOJICE PREDSJEDNIKA

Nijemcima Trump opasniji od Putina

THERESE MAY OSTALA BEZ DVA MINISTRA

Pljušte ostavke zbog Brexita

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIT ĆE PROCESUIRANI U NJEMAČKOJ?

Popis 22 tisuće Srba uznemirio Dodika i RS

2

BRITANSKA PREMIJERKA UPOZORILA SVOJU RAZJEDINJENU STRANKU

Riskiramo da uopće ne bude Brexita

3

UOČI SUSRETA DVOJICE PREDSJEDNIKA

Nijemcima Trump opasniji od Putina