Novosti
STUDIJA NJEMAČKIH ORUŽANIH SNAGA

Bundeswehr ne isključuje raspad EU-a
Objavljeno 6. studenog, 2017.

Njemačke oružane snage polaze od mogućnosti raspada Europske unije u sljedećih dvadesetak godina, proizlazi iz internog strateškog dokumenta u koji je imao uvid tjednik Der Spiegel. Kako prenosi Der Spiegel u najnovijem broju, Bundeswehr u svojoj studiji “Strateška prognoza 2040” donosi nekoliko mogućih scenarija razvoja situacije na europskom kontinentu. Jedan od scenarija nosi naslov “EU u raspadu i reakcija Njemačke”, koji polazi od “višestrukih konfrontacija” i raspada postojećeg sustava vrijednosti.

“Proširenje EU-a je zaustavljeno, mnoge su članice napustile zajednicu, a Europa je izgubila na globalnoj konkurentnosti”, stoji u ovom scenariju. Pritom autori studije, koja je jedan od priloga razmišljanjima o budućnosti Bundeswehra, ne polaze isključivo od sukoba unutar EU-a kao glavnom razlogu raspada sustava vrijednosti. “Kaotična, stihijska i sve konfliktnija globalna situacija dramatično je promijenila sigurnosno-političko okružje za Njemačku i Europu”, stoji u dokumentu.

Kao daljnje moguće scenarije budućnosti europskog kontinenta autori predviđaju povratak sukoba na liniji istok-zapad, pri čemu se predviđa samoizolacija nekih istočnih članica EU-a te čak priključenje nekih članica “istočnom bloku”. “Kod nekih EU partnera moguće je približavanje državno-kapitalističkom modelu po uzoru na Rusiju”, stoji u studiji.

Iza ovih simulacija stoje znanstvenici Bundeswehr akademije. H

Možda ste propustili...

MIJENJATI STEREOTIPE O MUŠKIM I ŽENSKIM ZANIMANJIMA

Predsjednica s “metalurzima” u Sisku