Novosti
MIROVINSKI SUSTAV JE STABILAN

Ministar Marko Pavić:
Mirovine nisu ugrožene
Objavljeno 5. studenog, 2017.
Mirovinski fondovi, osjetivši krizu u Agrokoru, na vrijeme su se riješili većine dionica te kompanije pa im je ostalo još nešto dionica “Leda” i “Belja”

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izjavio je u nedjelju kako zbog gubitka mirovinskih fondova na Burzi nisu ugrožene mirovine te dodao kako su se mirovinski fondovi, osjetivši krizu u Agrokoru, na vrijeme riješili većine dionica te kompanije pa im je ostalo još nešto malo dionica “Leda” i “Belja”.

“Održivost i stabilnost mirovinskog sustava neupitna je, i prvog i drugog mirovinskog stupa, i svatko tko tvrdi drugačije ponaša se vrlo neodgovorno prema hrvatskim građanima”, istaknuo je ministar Pavić. Naveo je kako drugi mirovinski stup ima vrijednost od ukupno 88 milijardi kuna, a gubitak koji se dogodio u mnogo je manjoj vrijednosti od njihovog godišnjeg doprinosa koji iznosi između četiri i pet milijardi kuna. “Tri četvrtine te vrijednosti su u državnim obveznicama, ostatak je u različitim dionicama, vrlo konzervativno ulagan i njihov godišnji doprinos je između četiri do pet milijardi kuna i još doprinos je tri do pet posto”, rekao je Pavić, te dodao: “U kontaktu smo s glavnim predstavnicima mirovinskih fondova. Oni su na vrijeme osjetili krizu u Agrokoru i na vrijeme se riješili većine dionica. Ovo što je ostalo nešto je malo dionica Leda i Belja. Ulaganje u dionice i drugi mirovinski fond dugoročna su ulaganja, na nekima se gubi, na nekima dobiva, ali cijeli portfelj je vrlo konzervativno ulagan, diverzificiran i na taj način ne dovodi u pitanje ni doprinose ni isplatu mirovinu”, rekao je Pavić.

Na Zagrebačkoj burzi najveće su gubitnice bile dionice tvrtki iz koncerna Agrokor, kojima su cijene u petak, prvog dana trgovanja nakon šest mjeseci obustave, potonule između 56 i 89 posto. H

Možda ste propustili...

PROSVJED PROTIV PRIJEDLOGA MIROVINSKE REFORME:

"Ne radu do 67. godine!"

LEGALNO RADI SAMO 10.000 STARIJIH OD 65

Umirovljenici bi mogli raditi poslove koje mladi ne žele

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

"NA SPEKTRU OD CENTRA PREMA LJEVICI"

Dalija Orešković ulazi u politiku

2

U PONEDJELJAK NA ŽUPANIJSKOM SUDU U ZAGREBU

Izricanje presuda Ivi Sanaderu za slučaj Hypo banka i za slučaj Dioki

3

BIVŠI SDP-OVAC NA ČELU DEMOKRATA

Mrsić osnovao stranku