Regija
POKAZNA VJEŽBA “ĐAKOVO 2017.”

Sudarili se autobus pun djece i kamion s opasnim tvarima
Objavljeno 6. studenog, 2017.

Teška prometna nesreća u kojoj je kamion-cisterna s opasnim tvarima zbog skliske ceste proklizao na suprotnu stranu kolnika gdje se sudario s autobusom prepunim učenika koji su krenuli na ekskurziju “dogodila” se u Đakovu. Velik je broj ozlijeđenih, hitno je potrebna pomoć...

Na sreću, riječ je bila samo o vježbi civilne zaštite koju je Grad Đakovo organizirao i proveo u suradnji s operativnim snagama sustava civilne zaštite i Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, Područnim uredom za zaštitu i spašavanje Osijek. Pokazno-terenska vježba "Đakovo 2017." bila je namijenjena za prezentaciju pripravnosti i reagiranja operativnih snaga sustava civilne zaštite Grada Đakova, a kako je na kraju zaključeno, uspješno je realizirana. Vježba je pokazala izvrsnu koordiniranost službi uključenih u rješavanje situacija iznenadnih katastrofa i akcidenata, a uključeni su bili vatrogasci, policajci, Hitna pomoć, Gradsko društvo Crvenog križa Đakovo i Stožer civilne zaštite Grada Đakova, ukupno 70-ak sudionika.

Silvana Pirić, voditeljica Odjela za preventivne i planske poslove Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Osijek, pojasnila je scenarij vježbe održane na parkiralištu bivšeg trgovačkog centra na ulazu u Đakovo od strane Osijeka.

- Ovo je terenska vježba civilne zaštite u suradnji s Gradom Đakovom. Proigravamo scenarij prometne nesreće s opasnim tvarima u kojoj sudjeluje autobus koji prevozi djecu. Znači, jedna rizična skupina koju treba zbrinjavati. Tu je više sudionika, cijela lepeza u sustavu civilne zaštite, od žurnih službi kao što su Hitna medicinska pomoć, vatrogasci, policija, pa do pripadnika Civilne zaštite i Crvenog križa - rekla je Pirić.

Maja MUŠKIĆ
BUDNO OKO GRADONAČELNIKA

Vježbu je budno pratio i gradonačelnik Đakova Marin Mandarić. Nakon završetka “spašavanja” rekao je kako je namjera bila provjeriti spremnost žurnih službi, u prvom redu onih koje nisu svakodnevno uključene, za razliku od pripadnika vatrogasnih službi, hitne, policije.

- Tu prvenstveno mislim na službe Crvenog križa i Stožer civilne zaštite koji postoje i koji su Zakonom ustrojeni - kazao je Mandarić. Grad Đakovo, rekao je, za vatrogasce godišnje izdvaja više od 1,3 milijuna kuna čime, u odnosu na iznos proračuna, prednjači u Hrvatskoj.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana