Osijek
TRADICIONALNI MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SKUP

Nijemci i Austrijanci imali su velik utjecaj na povijest, umjetnost i kulturu u Osijeku
Objavljeno 6. studenog, 2017.

Istaknuti Nijemci i Austrijanci u nazivima osječkih ulica, austro-ugarski temelji katastra u Hrvatskoj, Nijemci i Austrijanci među prvim fotografima u Osijeku - samo su neke od tema o kojima se govori na ovogodišnjem znanstvenom skupu.

Bez sumnje, Nijemci i Austrijanci ostavili su traga u Hrvatskoj, a velik utjecaj imali su i na povijest, umjetnost i kulturu na slavonskom, posebice osječkom području.

- Razvijali su i naš grad, preko toga i našu Slavoniju, pa i našu Hrvatsku. Upravo se to u ovim referatima može vidjeti. Katkad moram priznati da se začudimo da je bilo ljudi koji su radili takve stvari ovdje u Osijeku, odnosno u Slavoniji - izjavio je predsjednik njemačke zajednice Zorislav Schoenberger.

Podunavske Švabe dolazile su iz raznih krajeva ondašnje Velike Austrije i među ostalim ostavili su velik trag i u jeziku, kazao je profesor Velimir Petrović.

- Budući da su dolazili iz raznih krajeva, nosili su sa sobom svoj jezik koji je mogao biti dijalekt ili razgovorni jezik onog mjesta u kojem su živjeli. Na ovako malom prostoru, kad je došlo do kontakata između govornika više njemačkih dijalekata s jedne strane te hrvatskog, srpskog i mađarskog jezika s druge strane, s vremenom je došlo i do miješanja jezika. Tako je stvoren takozvani essekerski, odnosno osječki njemački dijalekt.

Nažalost, ističe Petrović, više nema govornika tog dijalekta, ali je on sačuvan tek u tekstovima. Međunarodni znanstveni skup inače je organizirala njemačka zajednica Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj. S obzirom na to da ništa slično ne organizira ni jedna nacionalna manjina, on je jedinstven u manjinskom životu Hrvatske. A. Andrejek

Možda ste propustili...

ODJEL ZA RAD S DJECOM I MLADIMA GISKO-A PREDSTAVLJA

Slikovnica "Čarobni zeleni kišobran"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas