Osijek
GISKO STAR WARS TJEDAN (6. - 11. STUDENOGA)

Izradite filmski kostim omiljenog Star Wars lika
Objavljeno 6. studenog, 2017.

Star Wars popularna je svemirska saga koja je od 1977. neizostavan dio pop-kulture i prenosi se s naraštaja na naraštaj.

- Neovisno o tome je li netko obožavatelj ili ne, činjenica je kako se radi o franšizi koja je potpuno promijenila filmsku industriju, razvila grafičku animaciju te vinula u nebesa marketinški sektor poput proizvodnje igračaka i svih drugih filmskih proizvoda. Gotovo nema televizijske serije i emisije koja nije spomenula Star Warse ili ih na neki način uklopila u svoju radnju, a brojni filmovi desetljećima pokušavaju kopirati strukturu ove sage nadajući se bar sličnom uspjehu - kaže Tihomir Taborski iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, koja organizacijski stoji i iza ovogodišnjeg Star Wars tjedna, koji se u GISKO-u održava od 6. do 11. studenoga.

Nadolazeći nastavak ovog serijala, Star Wars Epizoda VIII: Posljednji Jedi, djelomično je sniman u Dubrovniku. Na temelju svega toga, GISKO, osječki članovi udruge Star Wars Hrvatska i profesori Taborski i Sandro Ambrinac pokrenuli su u studenome 2016. Star Wars tjedan. Isprva mala ideja ubrzo je buknula i stekla velike pohvale i odličnu medijsku pozornost.

Profesori Taborski i Ambrinac naglašavaju kako je primarna svrha poticanje kreativnosti jer se obojica bave likovnom umjetnošću i dizajnom, a to su važni elementi i filmske umjetnosti.

U svojoj su školi potaknuli nekolicinu kolega i učenika na izradu crteža, slika, stripova, kulisa i skulptura sa Star Wars tematikom i pripremili izložbu u GISKO-u. No, to je tek početak, naglašava Srđan Lukačević, voditelj Posudbenog odjela Knjižnice, jer se Star Wars tjedan sastoji od niza likovno-kreativnih radionica.

Uz radionice, program nudi i niz predavanja i prezentacija kreativnih ideja članova udruge Star Wars Hrvatska koji će demonstrirati kako izraditi filmski kostim omiljenog Star Wars lika ili čak kako konstruirati vlastiti lightsaber (svjetlosnu sablju).

- Izdvajamo projekciju dokumentarnog filma o prvom Star Wars tjednu iz 2016. koja će se održati u petak, 10. studenoga, u 17.30 sati, te tzv. troopanje, šetnju kostima kroz centar Osijeka, u subotu, 11. studenoga, od 10 sati. GISKO je uz sve navedeno, radi poticanja čitanja, iz svog bogatog fonda izdvojio brojne naslove koji se odnose na Star Wars tematiku, što će sigurno razveseliti fanove ove popularne franšize - dodaje Lukačević.

Organizatori su se pobrinuli i za nagradni natječaj za sve sudionike radionica, a nagrade će dijeliti i GISKO, kao i članovi udruge Star Wars Hrvatska. Izvlačenje je 11. studenoga u sklopu zatvaranja.

Organizatori pozivaju zainteresirane da se uključe u program koji je namijenjen svim generacijama zaljubljenika u daleku galaksiju jer je ova manifestacija nastala na velikom entuzijazmu mladih ljudi. Lukačević naglašava važnost suradnje Knjižnice i lokalne zajednice na ovakvim i sličnim aktivnostima te već sada najavljuje novi projekt koji se razvija u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek “Zimsku bajku” u kojoj ćemo imati prilike uživati tijekom nadolazeće zime.

- Neka je Sila s vama! - poručuju organizatori. N.Vekić

Troopanje, šetnja kostima kroz centar Osijeka, održat će se u subotu, 11. studenoga, od 10 sati

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas